Günümüzde birçok farklı işletim sistemi vardır. Bu işletim sistemlerinin her birinin farklı özellikleri ve hedef kitlesi vardır. Bu işletim sistemlerini birbirinden ayıran en önemli farklardan birisi açık kaynak kodlu olmasıdır. Açık kaynak kodlu olan işletim sistemleri özellikle yazılım ve internetle uğraşan birçok kullanıcı için önemlidir. Bu yüzden günümüzde Windows dışında diğer işletim sistemini kullananların sayısı azımsanacak değildir. Windows dışındaki işletim sistemlerinden birisi de Ubuntu işletim sistemi olarak bilinir.
Ubuntu Nedir?
Ubuntu tıpkı Windows gibi bir işletim sistemidir. Dünyada en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer alan Ubuntu her geçen gün daha fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Ubuntu Linux tabanlıdır ve içerisinde Debian tabanı bulundurur.
Ubuntu İşletim Sistemi Midir?
Ubuntu bir işletim sistemidir. Tıpkı diğer işletim sistemleri gibi bilgisayar donanımları arasında köprü görevi görerek tüm donanımların birbirleriyle uyumlu çalışması ve donanım – yazılım arasındaki bağlantıyı sağlar.
Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu 2004 yılında açık kaynak koduyla piyasaya çıkan bir işletim sistemidir. Ubuntu işletim sistemi kopyalama ve yayınlanabilme özellikleri sayesinde kullanıcılar arasında kolayca popüler hale gelmiş ve günümüzde de birçok kişi tarafından kullanılmaya devam eden işletim sistemlerinden birisi olmuştur. Canocial Ltd tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen Ubuntu tamamen ücretsizdir.
Ubuntu İşletim Sistemi Nasıl?
Ubuntu işletim sistemi kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bu özelliği sayesinde oldukça kullanışlıdır ve birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemi kullanmak isteyen herkes kolayca Ubuntu işletim sistemini edinebilir ve bilgisayarına kurabilir.
Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Ubuntu işletim sistemi özellikleri oldukça fazladır. Bu özellikler sayesinde Ubuntu kullanan kişilerin sayısı her geçen artmaktadır. Aşağıda maddeler halinde Ubuntu işletim sistemi özellikleri açıklanmıştır.
- Linux tabanını kullanan ücretsiz bir işletim sistemidir.
- Masaüstü, bulur ve server için farklı versiyonları bulunmaktadır.
- Türkçe dil desteği bulunmaktadır.
- Donanımlar ve yazılım arasındaki köprü görevini başarılı bir şekilde gerçekleştirir ve yüksek performans gösterir.
- Açık kaynaklıdır ve isteyen herkes kolayca uygulama ve yazılım geliştirerek diğer kullanıcılarla ücretsiz bir şekilde paylaşabilir.
- Ubuntu sürekli olarak güncellenerek yeni özellikler eklenerek var olan hatalar giderilmektedir.
Neden Ubuntu Kullanmalısınız?
Ubuntu işletim sistemini keşfeden herkesin aklına ilk olarak neden bu işletim sistemini kullanmaları gerektiği gelir. Birçok işletim sistemi mevcuttur ve her birinin birbirinden farklı özellikleri bulunur. Ubuntu işletim sisteminde de kendine özgü özelliklerle kullanıcılarının ilgisini çekmiş ve tercih edilmiştir. Bu özellikler aşağıdaki listede verilmiştir.
- Ubuntu güvenlik sistemi birçok işletim sistemine göre daha gelişmiştir ve verilerin saklanmasına yardımcı olur.
- Farklı kullanım amaçları ve alanları için bulut, server ve masaüstü sürümleri bulunur. Kullanılmak istenen sürüm ücretsiz bir şekilde temin edilerek kullanılabilir.
- Ubuntu sistem gereksinimleri oldukça düşüktür. En son sürümünde minimum 4 GB RAM, 2 GHz İşlemci ve 25 GB boş alana ihtiyacı vardır. Günümüzde bu özelliklerin fazlası neredeyse tüm bilgisayarlarda mevcuttur. Düşük sistem gereksinime ihtiyaç duyan Ubuntu yüksek performans göstererek kullanıcılarının işlemlerini kolayca yapmasını sağlar.
- Bilgisayarın içerisindeki tüm donanımlarla uyumludur ve tüm donanımlardan maksimum verim alınmasını sağlar.
- Açık kaynak kodu sayesinde ihtiyaç duyulan yazılım ve uygulamalar kolayca geliştirilerek diğer kullanıcılarla paylaşılabilir veya kişisel kullanım için saklanabilir.
Yukarıdaki maddeler neden Ubuntu kullanmalıyız? Sorunun cevabıdır. Bu maddeler bir işletim sistemini kullanmamız için gerekli olan temel bileşenlerdir ve bu bileşenlerin tamamı Ubuntu işletim sistemi içerisinde mevcut.
Ubuntu’nun Avantajları Nelerdir?
Ubuntu’nun avantajları arasında en önemlisi farklı kullanım alanları için kullanılıyor olmasıdır. Özellikler server ve sunucularda Ubuntu birçok firma tarafından kullanılmaktadır. Bunun dışında günümüzde neredeyse bütün işletim sistemlerinde ücret ödenirken Ubuntu tüm kullanıcılarına ücretsiz olarak hizmet etmektedir. Bu durum Ubuntu ilk ortaya çıktığından beri günümüze kadar gelmiştir. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre Ubuntu kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmeyerek varlığını sürdürecektir. Yazılımla arası iyi olan birçok bilgisayar kullanıcısı Ubuntu ile kendi programlarını yazarak ihtiyaçlarını kolayca gidermektedir. Bu Ubuntu’nun Linux temelli bir işletim sistemi olmasından da kaynaklıdır.
Ubuntu ile Neler Yapabilirsiniz?
Ubuntu açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğundan yapılacak işlemlerin bir sınırlaması yoktur. Kullanıcının yazılım ve bilgisayar bilgisi ne kadar fazla ise Ubuntu kullanarak yapacağı işler de o kadar fazla olacaktır. Genel olarak Ubuntu ile birçok kişi sunucu ve server işlemleri yapmaktadır. Sunucu ve serverlar için özel sürümleri bulunan Ubuntu kullanıcılarına ücretiz olarak bu sürümleri kullanmasına imkan veriyor. Eğer bir sunucu veya server ihtiyacınız varsa işletim sistemi olarak Ubuntu seçerek daha sonrasında işinize yarayacak uygulamaları geliştirebilir veya diğer uygulama geliştiricilerinden temin edebilirsiniz.
Ubuntu Kurulumu
Ubuntu kurulumu oldukça basittir. Bilgisayar kullanmaya yeni başlayan kişilerin bile kolayca kuracağı bu işletim sistemini ücretsiz olarak kurabilirsiniz. Aşağıda Ubuntu işletim sistemi kurulumu ve Ubuntu server kurulumu detaylı olarak verilmiştir.
Ubuntu Nasıl Kurulur?
Ubuntu işletim sistemini kurmak için ilk olarak kurulum kaynağını indirmelidir. Kaynak indirilmeden önce LTS ve bundan farklı 1 paket daha vardır. LTS 5 yıllık kullanımı ifade eder ve diğer paket 9 aylık kullanım içindir ve süre bitiminde paketin yükseltilmesi gerekmektedir. Hangi paket kurulmak isteniyorsa bu dosya bilgisayara indirilir. İndirilen bu dosya DVD veya USB belleğe kurulmalıdır. Bunun için internette İnfrarecorder benzeri programlar vardır. Bu programlardan birisi kullanılarak bu işlem gerçekleştirilir. DVD veya USB belleğe yazdırma işlemi bittikten sonra işletim sisteminin yüklü olduğu ürün bilgisayara takılarak bilgisayar kapatılır. Eğer BİOS ayarlarında öncelikli sürücü sizin işletim sistemini yüklediğiniz sürücü değilse bunu değiştirmelisiniz. Eğer öncelikli sürücü sizin işletim sistemini yüklediğiniz sürücü ise bilgisayarınıza reset attığınızda kurulum sayfasına geçebilirsiniz. Kurulum sayfasında tıpkı diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi işletim sisteminin yükleneceği sürücü seçilir ve yükleme işlemine geçilir. Yükleme işlemi bittikten sonra bilgisayar otomatik olarak kapanarak kendisini açacaktır. Eğer kurulum başarılı bir şekilde gerçekleştiyse Ubuntu işletim sistemi ile bilgisayar kullanmaya hazırdır.