Hosting web sitesi olan veya açmak isteyen herkes için gerekli bir üründür. Hostingi bir web sitenin barındığı bulut olarak algılanabilir. Birçok web site sahibi hosting ve hosting firması ile yaşadığı problemlerden dolayı hosting taşıma işlemi yapma gereksinimi duyar.
Hosting Taşıma Nedir?
Hosting taşıma web sitenin barındığı bir hosting firmasından başka bir hosting firmasına taşınma işlemidir. Bu işlem mevcut hosting firmasından memnun olmayan web site sahiplerinin sıklıkla başvurduğu bir işlemdir. Bu işlem ile sorun yaşanan hosting ve hosting firmasından kurtularak web site yeni ve sorunsuz bir firmaya taşınır. Hosting taşıma işleminden önce mevcut hosting ile yaşanan sorunlar tespit edilmeli ve yeni taşınacak hosting ile aynı sorunları yaşamamak için paket seçim işlemi doğru yapılmalıdır. Bu sayede tekrar hosting taşıma işlemine gerek kalmadan uzun yıllar aynı hosting firmasını kullanılabilir.
Hangi Durumlarda Hosting Taşıma Yapılır?
Web sitesi için hosting paketinin sağladığı imkanlar yetersiz kalıyorsa kesinlikle hosting taşıma işlemi yapılmalıdır. Bu site performansı, site hızı gibi konularda oldukça önemli bir etkendir. Eğer site sahibi hosting yetersiz olduğu halde aynı hostingi kullanmaya devam ederse site belirli bir süre sonra çökebilir veya diğer sorunlarla karşılaşabilir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için web site verileri sıklıkla kontrol edilmeli ve ziyaretçi ve site içeriği arttıkça daha geniş kapsamlı olan hosting paketleri veya firması tercih edilmelidir. Bunun dışında eğer hosting performansı pakette belirtildiğinden daha alt düzeyde ise yine hosting taşıma işlemi yapılmalıdır.
Hosting taşıma işlemi web sitesi için oldukça önemli bir işlemdir. Bir web sitesine gelen ziyaretçi sayısı arttığında hostingin önemi daha çok belli olur. Bazı hosting firmaları hosting paketleri içerisinde aylık kaldırabilecek maksimum ziyaretçi sayısını belirtir. Web siteye gelen ziyaretçi sayısı bu sayıya ne kadar yaklaşırsa hostingin siteyi tam kapasiteli çalıştırması o kadar zor olacaktır. Bu yüzden taşınacak hosting paket veya firmasının ileride siteye gelecek ziyaretçi sayısını kaldıracağından emin olunmalıdır.
Hosting Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Hosting transfer işlemini gerçekleştirmeden önce ilk olarak sitenin yedeği alınmalıdır. Hosting taşıma işlemi sırasında oluşabilecek sorunlardan site verileri etkilenmemesi için yedekleme işlemi gereklidir. Sitenin yedeği alınarak taşıma işlemi sırasında site kapanırsa veya veriler silinirse yeni kullanılan hostinge bu bilgiler tekrar yüklenebilir. cPanel ya da Plesk panel üzerinden hosting paketinde bulunan tüm verileri yedeklenebilir. Site yedeği alındıktan sonra yeni hosting firması ve paketi seçilmelidir.
Hosting paketi satın alma işlemi tamamlandıktan sonra yedeği alınan tüm veriler yeni hostinge aktarılır. Yeni hosting sunucusunun düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Eğer hosting doğru çalışıyorsa alan adı hostingin DNS sunucularına yönlendirilir. Hostingin aktif bir şekilde çalışabilmesi için bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre yoğunluk durumuna göre değişebilmektedir. Alan adı ziyaret edildiğinde yönlendirme başarılı bir şekilde gerçekleşirse hosting transfer işlemi başarıyla gerçekleşmiştir.
Cpanel’den Cpanel’e Hosting Taşıma
Cpanel’den Cpanel’e hosting taşıma işlemi oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları izleyerek hosting taşıma işlemini isteyen herkes gerçekleştirebilir.
- İlk olarak mevcut Cpanele girilerek dosya yöneticisi bölümü açılır.
- Sağ üstte yer alan ayarlar menüsünden gizli dosyaları göster seçeneği seçilir.
- public_html dosyasını zipleyerek indirilir.
- Veri tabanı dışa aktar seçeneği ile zipli bir şekilde veri tabanı dışa aktarılır.
Mevcut (eski) Hosting Cpanel ile yapılacak işlemlerin tamamı bu kadar. Sıra yeni Hosting Cpanel ile yapılacak işlemlerde. Bunun için aşağıdaki maddelerin uygulanması yeterli olacaktır.
- Yeni hostingin Cpaneline girilir.
- Eski Cpanel’den indirilen public_html dosyası yüklenerek zip halinden çıkarılır.
- Sağ üstte yer alan ayarlar menüsünden gizli dosyaları göster seçeneği seçilir.
- Cpanel bölümüne tekrar gelerek MySQL Veritabanı Sihirbazından yeni bir veri tabanı oluşturarak bilgiler kaydedilir.
- Oluşturulan yeni veri tabanı bilgileri Dosya yöneticisi> public_html> config.php içerisine girilir.
- phpMyAdmin’e girilerek bir önceki hostingden alınan veri tabanı içe aktar ile yüklenir.
Bu işlemlerin ardından DNS ayarları güncellenerek sitenin maksimum 1-2 gün içerisinde açılması beklenir. Bu işlemler oldukça kolaydır ve çok fazla vakit almadan gerçekleştirilebilir.
Plesk’ten Cpanel’e Hosting Taşıma
Plesk Panelden Cpanel’e hosting taşıma işlemini oldukça kolay bir şekilde yapmak mümkündür. Bu işlem için aşağıdaki adımlar tek tek izlenmeli ve doğru bir şekilde uygulanmalıdır.
- Plesk Panele giriş yaparak dosya yöneticisi bölümüne girilir.
- Burada yer alan tüm dosyalar seçilerek Arşive Ekle yazısına tıklanır ve arşiv adı girilerek zip olarak kaydedilir.
- Daha sonra altta bu dosyayı bularak yükle seçeneğine tıklanarak dosya bilgisayara aktarılır.
- Cpanele giriş yaparak dosya yöneticisi seçilir.
- Public_html bölümüne giriş yaparak Upload sekmesi açılır. Açılan ekrana Plesk Panelden yedeklediğimiz dosya seçilerek yüklenir. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra dışarı çıkar seçeneği seçilerek dosyalar çıkartılır.
- Wp-config.php dosyası düzenlenerek Cpanel üzerinden veri tabanı oluşturulur.
- Tekrar Plesk Panele giriş yapılarak veri tabanı bölümüne girilir. Açılan ekranda Phpmyadmin bölümüne girilir ve buradaki veritabanı dosyaları dışa aktarılır.
- Bu işlemlerin ardından tekrar Cpanele ve oradan veri tabanına girilerek dışa aktardığımız veri tabanı içe aktarılır.
Bu işlemleri adım adım takip ederek Plesk’ten Cpanele hosting taşıma işlemi başarıyla gerçekleştirilir. Hosting taşıma işleminin ardından sitenin açılması için maksimum 1-2 gün gerekir. Bu durum yoğunluğa göre değişmekle birlikte bu işlemlerin ardından hemen de site yayına geçebilir.
Opencart Hosting Taşıma
Hosting taşıma işlemi veri tabanına göre değişiklik gösterebilir. Opencart hosting taşıma işlemi için aşağıdaki maddeler uygulanmalıdır.
- Veritabanının yedeği alınmalı: Bu işlem için yönetim paneline giderek dışa aktar seçeneği ile zip dosyası seçilerek veri tabanı kaydedilir.
- ftp dosyaları da yine bir üst maddede olduğu gibi yedeklenmelidir. Bunun için public_html dosyasını zip formatında bilgisayara yedeklenmeli.
- Yeni alınan Hosting firmasına veri tabanı oluşturulmalı ve buraya alınan yedekler yüklenmelidir.
- ftp dosyasını yüklemek için sıkıştırılmış olarak indirilen dosyanın sunucuya atılması gereklidir. Daha sonra hosting panelinden dosya yöneticisine gidilerek yeni atılan zipli dosyanın çıkarılması gerekir.
- Config.php dosyasının düzenleme işlemi yapılmalıdır. Bu dosya bilgisayara indirilip içerisindeki bilgiler mevcut veritabanı bilgileri ile değiştirilerek kaydedilerek tekrar yüklenir.
- Siteadı.com/admin sekmesinden giriş yaparak kullanıcı gruplarından admin kullanıcısına tüm yetkiler verilerek site sorunsuz bir şekilde kullanılır.
WordPress Hosting Taşıma
WordPress site hosting taşıma işlemi bir önceki başlıktaki bilgilere benzer bir şekilde gerçekleştirilir.
- Site verilerinin yedeği alınmalıdır.
- Yeni bir hosting alınmalıdır.
- WordPress veritabanı yedeklenmelidir.
- Yeni hosting içerisine yeni bir veri tabanı oluşturulmalı ve yedeklenen dosyalar buraya aktarılmalıdır.
- Site dosyaları yeni hostinge aktarılmalıdır.
- Sitenin wp-config.php dosyası not defteri ile açılarak mevcut sunucu verilerine göre düzenlenerek yüklenmelidir.
- DNS ayarları yapılarak sitenin açılması beklenir.
Bu işlemlerin ardından yoğunluğa göre sitenin tam anlamıyla açılması için biraz süre geçmesi gerekmektedir. Bu süreç yoğunluğa göre değişmekle birlikte 1-2 gün içerisinde hosting taşıma işlemi başarıyla sonuçlanır.
Joomla Hosting Taşıma
Joomla host taşıma işlemi diğer hosting taşıma işlemleriyle neredeyse aynıdır. Hosting taşıma işlemlerinde ilk olarak mevcut site dosyaları yedeklenmeli ve daha sonra yeni hosting içerisine yeni bir veri tabanı oluşturularak yedeklenen tüm dosyaların bu veri tabanına taşınması sağlanır. Son olarak configuration.php dosyası not defteri ile açılarak içerisindeki bilgiler domain bilgilerinizle değiştirilerek tekrar veritabanına aktarılır. Bu işlemin sonunda da hosting tam olarak taşınma işlemi için süreye ihtiyaç duyar. En geç 2 gün içerisinde tüm işlemler doğru yapıldığı takdirde site hizmete açılacaktır.