Windows işletim sistemi günümüzde en fazla kullanılan işletim sistemidir. Bunun nedeni kullanımı oldukça kolaydır ve ilk işletim sistemlerinden birisidir. Oldukça kolay kullanımı ve birçok oyun ve programın Windows işletim sisteminde daha uyumlu çalışması kullanıcıların işletim sistemlerinden Windows işletim sistemini seçmesinin en büyük nedenidir. Microsoft firması tarafından geliştirilen ve başta bilgisayarlar olmak üzere üzerinde veri işleme, veri depolama, uygulama yükleme gibi işlemlerin yapıldığı bir sistemdir. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan Windows bilgisayarların dışında sunucularda da en fazla tercih edilen işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Tüm sürümlerinde 32 ve 64 bit olarak iki farklı seçenek sunan Windows bilgisayar donanımı yüksek olan cihazlarda 64 bit, donanımı düşük olan cihazlarda ise 32 bit ile hizmet vermektedir. 98 yılında popülerlik yakalayan Windows günümüze kadar bu popülerliğini arttırmış ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından kullanılır hale gelmiştir.
Windows İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Windows işletim sistemi özellikleri oldukça fazladır. Kullanıcıların en fazla tercih ettiği işletim sisteminin Windows olması bunun en büyük göstergesidir. Windows sürekli olarak güncellenen ve bu güncelleme ile hem yeni özellikler ortaya çıkaran hem de sorunları çözen bir işletim sistemidir. Günümüzde tüm bilgisayar oyunları ve uygulamaları Windows ile uyumlu olarak çalışır ve rahat bir kullanım imkanı sunar. Bilgisayar donanımlarının ve bu donanımlara ait sürücülerin sorunsuz bir şekilde çalıştığı Windows yeni gelen sürücü güncellemelerini otomatik olarak yaparak bilgisayar donanımında maksimum verim alınmasını sağlar. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan Windows işletim sisteminin birçok farklı dil desteği bulunuyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan milyonlarca kişi kendi anadillerinde Windows kullanma kolaylığı yaşar.
Windows İşletim Sistemi Kullanım Avantajları Nelerdir?
Windows işletim sistemleri ile oldukça zor olan bilgisayar kullanımı kolaylaşır ve ilk defa bilgisayar kullanan birisi bile kısa sürede bilgisayar kullanmaya alışarak birkaç aya günlük işlemlerini kolaylıkla yapabilir. Ayrıca Windows kendi güvenlik duvarını kullanarak zararlı program ve virüslere karşı verileri korurken tüm verilerinizi kolayca yedekleme imkanı sunar. Bilgisayarda oluşabilecek birçok hata için onarma ve sistem geri yükleme seçenekleri ile bilgisayarın iyi çalıştığı en son tarihe verilerinizi geri yükler ve verilerinizin kaybolmasını engeller. Bunların dışında yüksek performanslı oyunlarda sistemi oyundan maksimum verim alacak şekilde ayarlayarak diğer işletim sistemlerine göre daha düşük özelliklerde daha iyi performans sergiler. Oyun geliştiricileri dünya çapında en fazla kullanılan işletim sisteminin Windows olmasından dolayı tüm oyunlarını Windows işletim sistemini uyumlu olarak geliştirir ve piyasaya sürer. En iyi Windows işletim sistemi avantajı ise tek bir etkinleştirme ile bilgisayarınıza format atmadığınız sürece ekstra bir ücret ödemeden tüm Windows özelliklerini ve güncellemelerini almaktır.
Windows İşletim Sistemi Sürümleri Nelerdir?
Windows işletim sistemi belirli sürelerden sonra güncellenerek yeni sürümler ortaya çıkarır. İlk Windows işletim sistemi Microsoft Windows 1.0 işletim sistemidir. Bu işletim sistemi Windows’un 1985 yılında üretilmiş ilk versiyonudur. 1985 ve sonraki yıllarda bilgisayarla tanışan birçok kişi Windows kullanmaya başlamış ve günümüze kadar devam etmiştir. Günümüzde Windows işletim sisteminin son sürümü Windows 11 sürümüdür. Bu sürüm günümüzde tüm güncel cihazlarda mevcuttur ve Windows 12 çıkana kadar en güncel sürüm olacak kalacaktır. Bunların dışında Microsoft sürekli olarak Windows işletim sistemini güncellemiş ve Windows Vista, Windows XP, Windows 7 ve Windows 10 gibi uzun yıllar kullanılan ve halen günümüzde kullanılmaya devam eden büyük sürümlere imza atmıştır. Özellikle Windows 7 ve Windows 10 en beğenilen Windows sürümleri arasındadır.
Windows Server Özellikleri
Birçok kişi sunucularında genellikle Windows Serverları tercih eder. Kurumsal firmalar ve geniş projeli işler için kullanılan Windows Serverlar bu ihtiyaçları karşılamak için çok sayıda kurumsal yazılıma ve yüksek donanıma sahiptir. Aşağıdaki maddelerde Windows Server özellikleri hakkında daha fazla bilgi yer almaktadır.
- Dosya ve Depolama: Bu özellik sayesinde birçok kurumsal firma gizli ve önemli dosyalarını Windows Serverlarda saklayarak güvenli bir şekilde korumaya almaktadır. Bu firmaya veya firma cihazlarının başına herhangi bir şey geldiğinde dosya ve belgelerin zarar görmemesi için oldukça önemlidir.
- Baskı Hizmeti: Çok yazıcılı firmalarda yazıcıların hepsinin tüm bilgisayarlara bağlanması oldukça zaman ve emek isteyen bir iş olacaktır. Bu yüzden yazdırma için sunucu kurarak tüm bilgisayarları eşlemek hem zamandan kazandıracak hem de daha kolay olacaktır.
- Active Directory: Windows Server özellikleri arasında en önemlilerinden birisi olan bu özellik ile kullanıcıların oturum açma, kaynaklara erişimi gibi eylemleri yöneten bir sistemdir. Bu sistemde tüm kullanıcıların izinleri ve ulaşılmak istenen dizinler kolaylaştırılır.
- DHCP: Tüm sunucuların aynı ağ içerisindeki tüm cihazlarda otomatik IP adresi tanımlanmasını sağlar ve açılımı Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak kayda geçer.
Yukarıda yer alan Windows Server özellikleri incelendiğinde Windows Sunucu kullanmanın avantajları ön plana çıkıyor. Bu özelliklere sahip olmak isteyen herkes Windows Server kullanarak istedikleri bu özelliklere kolayca erişim sağlayabilir. Aşağıda Windows Sunucu sürümleri listesi ile geçmişten günümüze tüm Windows Server sürümleri incelenebilir.
- Windows Server 2003
- Windows Server 2003 RC
- Windows Server 2008
- Windows Server 2008 R2
- Windows Server 2012
- Windows Server 2012 R2
- Windows Server 2016
- Windows Server 2019
Yukarıdaki listede yer alanlar Windows Server adı altında çıkan sürümlerdir. Bu sürümlerden farklı olarak serverlar için birkaç farklı sürüm daha çıkmıştır fakat bunların adı sunucu, server olarak adlandırılmadığı için listeye dahil edilmemiştir.