SMTP, sunucular arasında e-posta gönderimi sırasında kullanılmakta olan TCP/IP Protokolüne verilen isimdir. İnternet ortamında e-posta almak ya da göndermek amacıyla kullanılmaktadır. Posta sunucuları gibi diğer mesaj iletim araçlarında da SMTP kullanımı söz konusudur. SMTP’nin tarihçesi hakkında bilgi vermek gerekirse 1982 yılından günümüze kadar gelmeyi başarmış, elektronik haberleşmede farklı yöntemler kullanılmasına rağmen varlığını korumuştur. İlk olarak POSTEL firması tarafından yayınlanmış, sonrasında dünya genelinde yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. İlerleyen dönemlerde Linux işletim sistemi sunucu hizmetlerinde popülerlik kazanmıştır. Bu yüzden de mail aktarımında aktif bir şekilde kullanılan aktarım aracı olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde birbirinden farklı pek çok mail sunucu yazılımının olduğunu görmek mümkündür. SMTP açılımı ise “Basit Posta Aktarım Protokolü” şeklindedir.
SMTP Ne İşe Yarar?
Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanması, farklı sistemlere sahip olan kullanıcıların birbirine bağlanması amacıyla SMTP tasarlanmıştır. Kullanıcıların e-posta iletilerini görüntülemesi, depolaması ve gerekli olduğu zaman bilgilerin arşivlenmesi amacıyla kullanılmıştır. SMTP protokolü ile kullanıcıların e-postasında bulunan bilgilerin saklanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda gerekli hallerde e-postaların silinmesi amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. Daha kapsamlı bir şekilde bilgi vermek gerekirse e posta üzerinden mesajların hızlıca iletilmesi, e posta iletilerinin özelleştirilmesi, e posta güvenliğinin sağlanması gibi avantajları bulunmaktadır. Bilgisayar, tablet veyahut telefon kullanarak iletmek istediğiniz maillerin alıcıya aktarılmasını sağlamaktadır. Böylece gerekli hallerde kesintisiz bir şekilde iletişim kurabilmenizi mümkün hale getirmektedir.
SMTP Nasıl Çalışır?
SMTP çalışma sisteminde işlem, üç farklı aşamadan geçerek tamamlanmaktadır. Bu iç farklı işlem, istemci, gönderen sunucu ve alan sunucu şeklinde sıralanmaktadır. Daha kapsamlı bir şekilde anlatmak gerekirse ilk aşamada e-posta istemcisinden, gönderici e-posta sunucusuna mesaj iletmek için SMTP protokolü kullanılmaktadır. İkinci kısımda gönderici olan e-posta sunucusu, alıcı e-posta sunucusuna iletim için SMTP kullanmaktadır. Üçüncü ve son aşamada ise alıcı taraf olan sunucu iletilen maili indirmek için e-posta istemcisinden yardım almaktadır. Bunun için de Web mail, Outlook gibi örnek platformlardan faydalanılmaktadır.
SMTP Nasıl Kurulur?
SMTP server kurulumu için öncelikli olarak sunucu yazılımının bilgisayara, buluta ya da sunucuya yüklenmesi tamamlanmalıdır. Kurulum işlemleri hangi yazılımı seçtiğinize göre değişiklik göstermektedir. Bulut tabanlı SMTP kurulumu için e-posta hizmet sağlayıcısı seçimi yapmalısınız. SMTP hizmeti sunan bulut tabanlı e-posta hizmet sağlayıcısı seçimini araştırarak yapmalısınız. Popüler seçenekler arasından seçim yapmanızın ardından hesap oluşturmalısınız. Hesap oluşturma aşamasında sizden iletişim ve ödeme bilgisi talep edilmektedir. Gerekli bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurduğunuzdan emin olmalısınız. Ayarları yapılandırırken genel olarak SMTP sunucu adresini, bağlantı noktası numarasını ve kimlik doğrulama bilgilerini kapsadığını görebilirsiniz.
Kurulum aşamasında ayarlamanız gereken bir diğer kısım e-posta iletimidir. E-posta istemcinizi yapılandırıp sunucu ayarlarını güncelleyebilirsiniz. Böylece SMTP sunucu adresini, bağlantı noktası numarasını girebilirsiniz. E-posta gönderimi için bir deneme gerçekleştirmeli ve bu şekilde gönderim sağlamalısınız.
SMTP Sunucusu Nedir?
SMTP ne demek sorusunun yanı sıra SMTP sunucusu nedir şeklinde pek çok farklı soru sorulmaktadır. “giden sunucu” olarak da açıklanan SMTP sunucu, gönderilen mail mesaj içeriklerini işlemekte olan bir yazılım olarak tanımlanmaktadır. Genellikle e-postayı toparlayan, işleyen ve iletimini gerçekleştiren bir sistem bütününü ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. SMTP sunucusu posta sunucunun giden sunucuları göndermek amacıyla kullanılan bileşenini temsil etmektedir. Posta sunucusu hem gönderilen hem de alınan mailleri işlemektedir. Ancak SMTP içerisinde durum farklıdır. Sadece giden e-postaların gönderilmesi, aktarılması gibi işlemleri üstlenmektedir. Bundan ötürü de “giden e posta sunucusu” şeklinde isimlendirilmektedir.
SMTP Adresi Nedir?
SMTP sunucusu adresini öğrenmek istediğiniz zaman “mail.siteadresi.com” şeklinde karşınıza çıkmaktadır. Yani site adresinizin önüne “mail.” ibaresini getirerek şablona eklemeniz gerekmektedir. SMTP mail adresinizi kontrol etmek istediğiniz zaman mail okuyabileceğiniz programları kullanabilirsiniz. Yeni bir mail adresi ekleyerek Outlook, Microsoft gibi çeşitli mail okuma programlarından yararlanabilirsiniz. Online bir şekilde istediğiniz zaman gerekli mail adresine erişim sağlayabilirsiniz. Bu kısım doğru ekleme yapılması halinde oldukça kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir. SMTP sunucu adresini nasıl öğrenebilirim sorusu sorulduğu zaman ilgili adımları takip ederek sonuca ulaşabilirsiniz.
SMTP Sunucusu Nasıl Öğrenilir?
SMTP sunucusunu incelediğiniz zaman sunucunuzu bulmak için üç adımı takip etmeniz gerekmektedir. İlk olarak e-posta istemciniz ya da arayüz içerisinde oturumu açabilirsiniz. Buradan ayarları ya da tercihleri seçebilirsiniz. Giden posta sunucusu yani SMTP ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Sıralanan sunucu adresini buradan bulabilirsiniz. Böylece kendi SMTP sunucu adresinizi öğrenebilirsiniz. Belirtmiş olduğumuz adımları takip etmenize karşın SMTP sunucusunu öğrenme konusunda sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda e-posta sağlayıcınızın destek ekibinden yardım alabilirsiniz. Yardım alabilmek için iletişime geçebilirsiniz. Böylece doğru SMTP sunucu adresine erişim sağlayabilirsiniz.
E-posta gönderimi için SMTP sunucu adresinizi öğrenmeniz bir hayli önemlidir. Ek olarak bir mail göndermeden önce e-posta adresini doğrulamalısınız. Böylece e-posta doğrulama işlemleri sayesinde maillerin teslim edilme ve başarı oranlarını yükseltmiş olabilirsiniz. Yeni bir hesap eklemek istediğiniz zaman “Ekle” butonuna tıklayabilirsiniz. Böylece mail adresinizin sayısını kullanmakta olduğunuz pakete göre seçebilirsiniz. Ekranda mail hesabınızın ismini kullanarak bir parola girişi yapmalısınız. Açmak istediğiniz hesabın adını oluşturabilirsiniz. Şifrenizin ise 8 ile 32 harften oluşmasına dikkat etmelisiniz. İçerisinde rakamın yanı sıra küçük ve büyük harflere de yer vermelisiniz. Elde ettiğiniz mail adresi ile şifrenizin birbirinden farklı olmasına önem vermelisiniz.
SMTP Kullanıcı Adı Nedir?
Sitenizden iletmek istediğiniz maillerin adres bölümü üzerinden gitmesi gerektiğinde, göndermek istediğiniz bir adres girişi yapmalısınız. Bu kısma yazacağınız mail adresi sisteme daha öncesinde kaydedilmiş olması gerekmektedir. Kaydetmediğiniz mail adreslerini bu alana eklemeniz mümkün değildir. Bu alana yazdığınız mail adresini seçip iletimi sağlayabilirsiniz. SMTP sunucu ayarlamaları düzenlemesi yaparken de karşılaşabileceğiniz seçeneklerden biri kullanıcı adı olarak bilinmektedir. Kullanıcı adı olarak ise kullanmak istediğiniz e-posta adresini seçebilirsiniz.
SMTP Parolası Nedir?
SMTP parolası, SMTP kullanıcı adına belirtmiş olduğunuz hesapların şifresi olarak tanımlanmaktadır. Bu kısımda kullanıcı adı sekmesini doldururken şifre kısmını da doldurmanız istenmektedir. Mail hesabınıza giriş yapabilmeniz ve gönderilen mailleri kontrol edebilmeniz açısından önem arz etmektedir. Maillerinizin korunma altına alınması, kişisel verilerin gizli tutulması gibi pek çok açıdan önemli olduğu bilinmektedir. SMTP kullanıcı adı sekmesine yazılan mail adresi şifrelerini ayrı bir biçimde yazmalısınız. Şifrenizi değiştirmek istediğiniz zaman ise hesap kısmından şifre değiştirme aşamalarını tamamlayabilir ve yeni bir SMTP şifresi elde edebilirsiniz.
Sitenizden gönderim sağlayacağınız maillerin hangi adresten iletilmesini istiyorsanız, o kısma gerekli adresi eklemelisiniz. Bu kısımda yazacağınız mail adreslerinin daha önceden kayıt altına alındığından emin olmalısınız. Aynı zamanda kayıtlı olmayan mail adreslerini bu alana ekleyemeyeceğinizi unutmamalısınız. Bu kısma yazılan mail adresi kısmına sipariş, iletişim maili ve aktivasyon ile gönderim sağlanmaktadır. Maillerinizin hepsini sitenizin genel mail adresi üzerinden göndermek isteyebilirsiniz. Bunun için de [email protected], [email protected], [email protected].” gibi kanallar üzerinden iletebilirsiniz. Böylece maillerin tümünü tek bir SMTP mail kullanıcı adı ve parolası üzerinden takip edebilirsiniz. Elbette bu durum işletmenizin, sitenizin büyüklüğüne, hitap ettiği kitleye ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Tüm bu detayları dikkate alarak, daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olacak seçimler yapmalısınız.
Posta Sunucusu Nedir?
Posta sunucu yani mail server, teknolojik dönemin postacısı olarak tasvir edilmektedir. İletmek istediğiniz her mail, bazı posta sunucularından geçip alıcıya ulaştırılmaktadır. Postalar saniyeler içerisinde iletilmiş gibi dursa da aslında pek çok transfer işlemi gerçekleştirildikten sonra iletim sağlanmaktadır. Posta sunucularını incelediğiniz zaman iki farklı kategorinin var olduğunu görebilirsiniz. Bunlar giden ve gelen posta sunucuları olarak isimlendirilmektedir. Giden posta sunucuları SMTP sunucularıyken gelen posta sunucuları yine ikiye ayrılmaktadır. POP3 ve IMAP şeklinde sıralanmaktadır.
SMTP Sunucusu Nasıl Öğrenilir?
Web siteniz içerisinde mail altyapısını inceleyebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Mailler, iletişim formu, üyelik formu gibi maillerin iletim işlemleri bu kısımdan gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda sitenizden bir mail gönderileceği zaman işlemler ayarlardan yapılmaktadır. Bu alanda mail ayarlarıyla ilgili bazı düzenlemek yapmak mümkündür. Mail hesabınızı ayarlayabilir veyahut dilerseniz yeni bir mail hesabı oluşturabilirsiniz.
SMTP Sunucularını Nerede Bulabilirim?
SMTP sunucularını bulmak için hizmet aldığınız sağlayıcıların destek sayfalarına ya da hizmet belgelerine erişim sağlamalısınız. Gmail, Outlook, Yahoo gibi e-posta hizmetlerinde çevrimiçi aramalar yapabilirsiniz. Aynı zamanda e-posta sağlayıcınıza danışarak SMTP sunucularını nerede bulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
SMTP Sunucuları E-postaları Nasıl Gönderir?
Mail sunucusu öğrenme adımlarının yanı sıra SMTP sunucuları e-postaları nasıl gönderilir sorusu da merak edilenler arasındadır. Basit posta aktarım protokolü kullanımı ile mail göndermek istediğiniz zaman birden farklı programlama dili, SMTP istemcileri ile bazı adımları takip etmelisiniz. Süreci kapsamlı olarak öğrenebilmeniz için öncelikli olarak hizmet sağlayıcısı seçimi yapmalısınız. SMTP sunucusunu kullanabileceğiniz gibi özel e-posta servislerini ya da ücretsiz e-posta servislerini kullanabilirsiniz. Sunucu adresinizi kimlik bilgilerini, bağlantı noktasını SMTP sunucu ayrıntılarını kullanarak elde etmelisiniz.
İkinci adımda sunucu ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Sunucu adresinizi etki alan adı ya da IP adresi olarak seçebilirsiniz. Bağlantı noktasında ise sürekli olarak kullanılan SMTP bağlantı noktası 25, 467 ve 587 olarak bilinmektedir. SMTP sunucusu için ayarları tamamlarken kimlik doğrulaması da yapmanız gerekmektedir. Servisinizin sunmuş olduğu kimlik bilgilerini kullanarak ikinci aşamayı başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Üçüncü aşamada maili iletmek için SMTP yapılandırmasını tamamlamanız gerekmektedir. E-posta sağlayıcınız içerisinde yer alan kontrol paneline giriş yapmalısınız. Kontrol paneline giriş yapmanızın ardından buradan SMTP ayarlarına ulaşmalısınız. SMTP yapılandırma bölümüne girerek genel olarak hesap ayarlarını, e-posta yönetimini tamamlamalısınız. SMTP ayarlarına girip servis sağlayıcısını belirtmelisiniz. Böylece sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre girişi yapabilirsiniz. Yaygın şekilde kullanılan e-posta servislerinden birini kullanıyor olabilirsiniz. O halde bu bölümlere daha kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Pek çok hizmet sırasında test yapılandırılmasına da yer verilmektedir. SMTP ayarlarını test etmek için test e-postası gönderebilirsiniz. Böylece önemli bazı mailleri iletmeden önce yapmış olduğunuz yapılandırmanın gerçek olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
SMTP Portu Kaçtır?
SMTP protokolü üç ayrı port bulundurmaktadır. Bunlar 25, 587 ve 465 şeklindedir. Aynı zamanda içerisinde iki farklı güvenli katmanı bulunmaktadır. Bu güvenlik katmanları SSL ve TLS olarak isimlendirilmektedir. Genel olarak incelendiği zaman istemci ile sunucu arasında SMTP Submission şeklinde tanımlanan 587 port ile TLS güvenlik katmanı kullanılmaktadır. Yaygın olarak bu iki seçenek kullanılırken mail gönderen ve mail alan sunucular 25 nolu portu kullanmaktadır. İki sunucu arasında yapılan mail iletişiminde güvenlikli bir süreç gerçekleşmektedir. SSL veyahut TLS 465 nolu portdan destek almaktadır. Önceki dönemlerde ülkemizde servis sağlayıcıları spam ile mücadele edebilmek için IP blokları içerisinde 25 numaralı portu kapatma kararı almıştır. Bundan ötürü istemci ve sunucu arasında kullanılan port 587 numaralı porttur. Ülkemiz, bu kararın ardından spam mail gönderimi yaşanan ülkeler sıralamasında rolünü kaybetmiştir. Bunun sonucunda spam mail sorunu da büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.
What is your return policy?
You can return products within 30 days of purchase for a full refund.
Do you offer international shipping?
Yes, we ship worldwide with additional charges for international shipping.