Proxy kavramının Türkçe karşılığı “vekil sunucu” olarak tanımlanmaktadır. Vekil sunucu veyahut ara sunucu olarak kullanılması mümkündür. Temel amacı ise erişmek istediğiniz bir internet sitesinde farklı bir kanaldan ulaşmanızı sağlamasıdır. Çevrimiçi olduğunuz zaman internet dünyasında ziyaret ettiğiniz bir web sitesine kolaylıkla erişim sağlanmaktadır. Aynı zamanda sitenizin geçmişi de izlenebilmektedir. İnternet içerisindeki davranışlarınızın gizlenebilmesi için ise kullanılmaktadır. Proxy sunucu ile kişisel verilerinizi koruma altına alabilirsiniz. İnternet içerisindeki hareketlerinizin izlenmesini engelleyebilirsiniz. İnternet ve kullanıcı arasında bir aracı olan sunucu, sunucunuzda yer alan IP adresini değiştirmektedir. Sonrasında ziyaret etmek istediğiniz web sitesine bağlanabilirsiniz. Otomatik vekil sunucu ataması ile IP adresinizi gizlemiş olursunuz. Günümüzde ise özellikle girişi yasaklanan sitelere erişim için kullanılmaktadır.
Proxy Ne Demek?
Proxy, kullanıcıların internet sitelerine ve hizmetlere ulaşabilmek amacıyla kullandıkları ara sunucuya verilen isimdir. Kullanıcılar tarafından erişmek istedikleri bir internet sayfası için oluşturulan istek, öncelikli olarak Proxy sunucuna gönderilmektedir. Proxy sunucu isteği alıp hedef internet sayfasına erişmektedir. Talep edilen verileri ise kullanıcının bilgisayarına aktarmaktadır. Böylece kullanıcı internet kullanımına başladığı sırada, IP adresi gizli tutulmaktadır. Güvenliğin sağlanmasında etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Ek olarak Proxy yani veril sunucu, internet trafiğinin filtrelenmesi, istenmeyen sitelere, içeriklere erişimin engellenmesi amacıyla da kullanılmaktadır.
Proxy Ne İşe Yarar?
Proxy yani vekil sunucu kullanma, bir web sitesini ziyaret etmek istediğiniz zaman direkt olarak internet tarayıcınızdan ulaşmanızı engeller. Bunun yerine, vekil sunucu üzerinden hedef internet sitesine erişim sağlamış olursunuz. Proxy siteye giriş yaptıktan sonra ulaşmış olduğu verileri sizinle paylaşmaktadır. Bağlantı işlemi ise ara sunucu IP adresinden gerçekleştirilmektedir. Böylece sizin sahip olduğunuz IP adresi kullanılmamaktadır. Güvenli, hızlı bir biçimde bağlantı kurmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği yöntemlerden birisidir. Bir hayli avantajlı olmasının yanı sıra kullanışlıdır. Sahip olduğu pek çok özellik sayesinde taleplerinize cevap oluşturmaktadır. Kaynaklara erişim çok daha hızlı bir hale gelebilmektedir.
Proxy ara sunucu kullanımı sayesinde sistem güvenliğinizi arttırmış olursunuz. Giriş yapmak istediğiniz internet sitelerinden kaynaklı olarak karşılaşabileceğiniz zararlı yazılımlara, virüslere engel olmaktadır. İnternete bağlanmak istediğiniz zaman hem güvenli hem de özgür bir platformu kullanmanızı mümkün hale getirmektedir. Genel olarak bakıldığında engellenmiş olan sitelere erişim sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak belirli durumlarda şirketlerin internet sunucunuzun yetersiz olması halinde, hızlı internet bağlantısı beklentisi, güvenlik önlemleri amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. Şirketlerin olası dolandırıcılıklardan, sahtekârlıklardan, veri sızıntılarından korunmasında önemli bir role sahiptir.
Proxy Türleri Nelerdir?
Proxy türleri toplamda gizliliğin sağlanması noktasında üç farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar saydam Proxy sunucu, anonim Proxy sunucu ve elit Proxy sunucu olarak isimlendirilmektedir. Detaylandıracak olursak saydam Proxy sunucu, günümüzde en çok kullanılan vekil sunucu grubudur. Bunun temel nedeni ise ücretsiz Proxy listesi içerisinde yer almasıdır. Sıklıkla kullanılmasına karşın IP gizleme işinde yeterince başarılı değildir. Veri trafiği içerisinde de şifreleme kullanılmamaktadır.
İkinci grup anonim vekil sunucu grubu, IP adresinin gizli tutulması amacıyla kullanılmaktadır. Genellikle büyük oranda başarı sağlamaktadır. Barındırdığı dezavantaj ise şifreleme işlemlerinde IP gizleme kadar başarılı olmaması olarak bilinmektedir. Detaylı incelediğinizde ise ücretli, ücretsiz ve trafik kotalı olan seçenekleriyle karşılaşabilirsiniz.
Üçüncü grup olan elit proxy sunucuları, IP adresi gizleme konusunda olduğu gibi internet trafiğinizi gizleme konusunda da başarı sahibidir. Sunucular arasındaki bağlantı oldukça güvenli ve hızlıdır. Deneme süreleri ücretsiz bir şekilde kullanılan elit proxy sunucu, şirketler tarafından kullanılan en gelişmiş proxy olarak nitelendirilmektedir.
Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?
Proxy oldukça basit işlemler sonucunda internetteki ziyaretleriniz, işlemleriniz için yönlendirme yapabilmektedir. Tarayıcınızda bulunan gelişmiş güvenlik ayarları üzerinden Proxy ayarlarını bulmalısınız. Proxy ayarları seçeneğini bulduktan sonra kullandığınız sunucuyu manuel olarak eklemelisiniz. Sürekli olarak kullanmaya devam etmeyi düşünmüyorsanız, bu zor olan yöntem olacaktır. Bu da sizin için doğru bir yöntem olmadığını göstermektedir. Ayarları değiştirip internet tarayıcınızdaki sunucuya zorlanmadan bağlanabilmeniz mümkündür. Genel olarak incelediğinizde ise vekil sunucu ayarları ile ilgili işlemlerin Google Chrome, İnternet Explorer gibi tarayıcı türlerine göre farklılık gösterdiği bilgisine ulaşabilirsiniz.
Chrome proxy ayarları için ilk olarak Google Chrome tarayıcısının sağ kısımda, üstte yer alan üst üste üç nokta simgesine tıklamalısınız. Bu simgeye tıkladıktan sonra karşınıza bir pencere açılacaktır. Bu pencere üzerinden ayarlar kısmına girebilirsiniz. Sol tarafta ise sistem butonu bulunmaktadır. Burada bilgisayarınızdan proxy değiştirme kısmına gidip ayarlara ulaşabilirsiniz. İnternet özellikleri için yerel ağ ayarlarına girebilirsiniz. Ara sunucu için “yerel ağınız için proxy sunucusunu kullanın” ibaresine tıklayabilirsiniz. Ek olarak adres kısmına vekil sunucunun atadığı adresi yazıp kaydedebilirsiniz. Böylece gerekli ayarlamaları tamamlamış olursunuz.
İnternet ziyaretleriniz için İnternet Explorer tarayıcısını kullanmayı düşünüyorsanız bazı adımları tamamlayarak ayarlarda değişiklik yapabilirsiniz. İnternet Explorer ana sayfasında sağ üstte bulunan çarka tıklamalısınız. Çarka tıkladığınız zaman karşınıza çıkan pencereden internet seçenekleri yazan kutucuğa basmalısınız. Sonrasında bağlantılara tıklayıp Proxy ayarlarına girmelisiniz. Google Chrome için izlediğiniz adımları takip ederek ayarlarda gerekli değişiklikleri tamamlayabilirsiniz.
Yandex proxy ayarları için Yandex tarayıcısının ana sayfasına girmelisiniz. Burada sağ üstte üç çizgi simgesi karşınıza çıkacaktır. Simgeye tıkladığınızda ise yine bir pencere karşınıza çıkacaktır. Bu pencereden ayarlar sekmesine girmelisiniz. Ayarlardan sistem seçeneğine tıklamalısınız. Sonrasında vekil sunucu ayarları butonuna basmalısınız. Vekil sunucu ayarları için devam etmeniz gereken diğer adımlar ise Google Chrome ve İnternet Explorer ile aynı olacaktır. Bu şekilde gerekli adımları tamamlayıp sonuca ulaşabilirsiniz.
Proxy ve VPN Arasındaki Fark Nedir?
Proxy ve Virtual Private Network yani VPN kullanımı arasında bazı benzerlikler olduğu gibi bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Her iki seçenekte de IP adresleri değiştirilip hedef internet sitesini ziyaret etmek mümkündür. Buna karşın proxy işlemi sonucunda sunucu tarafından vekillik yapılmaktadır. VPN kullanımı sırasında ise sanal bir kullanıcı olarak giriş yapmanızı mümkün hale getiren, şifreli bir tünel kullanılmaktadır. Böylece internet ziyaretleriniz sırasında sahip olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır. Proxy sunucu kullanımı sırasında ise bilgisayarınızdan sunucuya ulaşana kadar sistem açık haldedir. Böylece internet servis sağlayıcınız tarafından izlenebilirsiniz. Sonrasında ise anonim hale gelebilirsiniz. Burada ise bir şifreleme durumu söz konusu değildir. VPN ise sizlere tamamen bir şifrelendirme sunmaktadır. İnternet servis sağlayıcınızda içerisinde olacak şekilde, bağlanmayı hedeflediğiniz yerin anlaşılması mümkün değildir.
Proxy Nasıl Çalışır?
İnternet servis sağlayıcısı, ziyaretçiler için bir IP adresi atamaktadır. Bu IP adresi ile internet erişimini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca IP adresi sayesinde çevrimiçi olarak gerçekleştirmekte olduğunuz alışveriş gibi fiziksel olarak izlenmeniz de kolay hale gelmektedir. Burada gizlilik talep ediyorsanız proxy sunucuları devreye girmektedir. Ara sunucu ayarları tamamlandıktan sonra IP adresinizi gizleyebilirsiniz. Böylece internet dünyasında herhangi bir siteye giriş yapmak istediğiniz zaman proxy sunucu filtreleme işlemini tamamlamaktadır. Bu işlem aynı zamanda IP adresinizin de değişmesini sağlamaktadır. Bağlandığınız site içerisinde konumunuzun belirlenmesi engellenmektedir.
Proxy Neden Kullanılır?
proxy sunucu nedir sorusu sıkça sorulurken aynı zamanda proxy sunucunun kullanım nedenleri de merak edilenler arasında yer almaktadır. Detaylandıracak olursak gizlilik ve güvenlik unsurları en önemli etmenlerdir. Kullanım gizliliğini arttırmak, internet kullanımlarında güvenliği arttırmak amacıyla destek alınmaktadır. Büyük iş ağlarında önemli verilerin, dosyaların koruma altına alınmasında etkilidir. Genel olarak çevrimiçi ağlarda yer alan tehditlerin, saldırıların önlenmesini sağlayacak bir güvenlik duvarı olarak nitelendirilmektedir. Ücretli ve ücretsiz proxy sunucuları ile bir web siteyi ziyaret ettiğiniz zaman yüksek ağ performansından da yararlanabilirsiniz. Siteye hızlı erişebilmek için geçici bir kopya alınmaktadır. Böylelikle siteye yeniden giriş yapmak istediğiniz zaman gerekli olan verilere en basit şekilde ulaşabilirsiniz. Bu durum kullanıcı deneyiminin arttırılması açısından da büyük bir önem arz etmektedir.
Proxy kurum ve kuruluşların internet sitelerine erişimini izlemek, kontrol etmek amacıyla bu sunuculardan destek almaktadır. Ek olarak bazı ülkelerde, çeşitli internet sitelerine giriş yapmak yasaktır. Yurtdışı seyahatleriniz sırasında karşılaşabileceğiniz bu durum karşısında proxy hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece ziyaret etmek istediğiniz sitelere zorlanmadan giriş yapabilirsiniz.
Proxy Kullanmak Güvenli mi?
Proxy kullanmanın güvenli olup olmadığı seçtiğiniz sunucuyla bağlantılıdır. Aynı zamanda kullanım amacınıza bağlı olarak da değişiklik göstermektedir. Sizler doğru vekil sunucu seçimini yapmanız halinde sunucunuzu sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca bu noktada almanız gereken bazı önlemler olduğunu da unutmamalısınız. Kalitesi düşük ya da kötü amaçlarla hazırlanan vekil sunucular, kullanıcıların internet trafiğinizi izlemektedir. Akabinde verilerin çalınması, zararlı yazılımlara maruz kalınması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada proxy seçimi sırasında bilinçli bir şekilde araştırma yapmak gerekmektedir. Kullanıcı yorumlarını gözden geçirmek ve güvenilir sunucu desteği almak önemlidir. Böylece gerekli önlemleri alarak güvenli proxy hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Proxy Kullanımının Avantajları Nelerdir?
- Proxy kullanımının avantajları birden fazladır. Bilgisayar veyahut başka bir ağda internet erişimini sağlamak amacıyla kullanılan proxy kullanıcıların IP adreslerini gizlemektedir. Bu sayede kullanıcılar için anonim bir internet deneyimi oluşturulmaktadır. Kullanıcıların internet ortamında verilerinin korunma altına alınması, gizliliğin sağlanması gibi avantajları bulunmaktadır.
- Proxy sunucu internette gezinirken bazı sitelere erişimi engellemektedir. Özellikle okullarda, iş yerlerinde internet kullanımını sınırlamak, çeşitli sitelere girişi engellemek amacıyla bu avantajdan yararlanılmaktadır.
- Vekil sunucu güvenlik açısından da önemli bir yere sahiptir. İnternet trafiğinin filtrelenmesiyle birlikte kötü amaçlı yazılımların, virüslerin tespitinin yapılması amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede bilgisayarınızın saldırılardan, kötü amaçlı olarak hazırlanan yazılımlardan korunması mümkün hale gelmektedir.
- Belirli internet siteleri, bazı bölgelerde erişime kapalıdır. Bundan kaynaklı olarak ise proxy sunucu kullanılmaktadır. Bulunduğunuz bölgede var olan kısıtlamanın kaldırılması amacıyla farklı coğrafi konumlardan web sitelerine erişim sağlanabilmektedir.
Proxy Nasıl Aktif Edilir?
Proxy kullanımı için öncelikli olarak etkinleştirmek gereklidir. Bu aşamada uygulama ayarları penceresine gidebilirsiniz. Pencerenin sol tarafında, “Görevler” seçeneği bulunmaktadır. Buradan “Güncelle” seçeneğine tıklamalısınız. Yine pencerenin sağ tarafında Uygulama Güncelleme Ayarları yer almaktadır. Burada Proxy sunucu bölümüne giderek ayarlara girebilirsiniz. Proxy sunucu ayarlarına giderek “Proxy sunucu kullan” kutucuğunu onaylayabilirsiniz. Ek olarak proxy sunucu adresini belirlemek için bazı seçenekleri seçebilirsiniz. Bunlardan söz edecek olursak proxy sunucu adresini otomatik şekilde algılama ve belirtilen vekil sunucu adresini kullanma seçeneği karşınıza çıkacaktır. Belirtilen proxy sunucu adresini seçmeniz halinde, adres ile ilgili değerleri girmeniz gerekmektedir. Kimlik doğrulama işleminin etkinleştirilmesi için ise kullanıcı adı ve şifre ayarlamaları yapmalısınız. Kullanıcı adı kısmına vekil sunucu içerisinde yer alan kullanıcı adınızı girmelisiniz. Şifre kısmına ise kimlik doğrulama sırasında şifrenizi girmelisiniz. Yapmış olduğunuz değişikliklerin sonucunda ise “kaydet” butonuna tıklamayı unutmamalısınız.
Proxy Kurulumu Nasıl Yapılır?
Proxy kurulum işlemlerine başlamadan önce, bilgisayarınızda yer alan proxy ayarlarını gözden geçirmelisiniz. Böylece proxy ayarlarındaki bilgilerden yola çıkarak, hangi proxy sunucusunu kullanacağınızı belirleyebilirsiniz. Windows proxy ayarlarına ulaşmak için “Başlat” seçeneğinden ayarlara girmelisiniz. Ayarlardan ağ ve internete gitmelisiniz. Sol kısımda Proxy yer almaktadır. Proxy girişi yaptıktan sonra otomatik proxy ayarları, manuel proxy ayarları gibi önemli bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
Windows proxy sunucu kurulumu işlemlerinde Windows ayarlarına girmek için “Windows+ I tuşuna basmalısınız. Ayarlar üzerinden Proxy butonuna tıklamalısınız. Bunun sonucunda proxy sunucu kullanma seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Ayarları otomatik olarak ayarlamalısınız. Bu aşamada Windows okul, şirket veyahut bireysel internetiniz için otomatik proxy sunucunun olup olmadığını belirlemektedir. Bu aşamada kurulum mevcutsa gerekli adımları izleyebilirsiniz. İlgili adımları tamamladıktan sonra ise değişiklikleri kaydetmelisiniz. Böylece proxy sunucusunu kullanmaya başlayabilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Proxy Servisleri Nelerdir?
Günümüzde en çok tercih edilen proxy sunucuları ücretli ve ücretsiz olarak birbirinden ayrılmaktadır. Ücretsiz proxy servisleri Hidester, Proxysite, Kproxy, Filterbypass, Hide me Proxy olarak sıralanmaktadır. Ücretli proxy servisleri ise My Ip Hide, Smart Proxy ve Proxy Seller olarak bilinmektedir. Bu servileri incelediğiniz zaman her birbirinin birbirine benzer özelliklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak proxy servislerini seçerken küçük kıyaslamalara da önem vermek gerekmektedir. Böylece ihtiyaçlarınıza ve taleplerinize en uygun olan servisi seçebilirsiniz.
Proxy ve DNS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Proxy internet kullanımlarınız sırasında internet protokolünüzü gizli hale getirmektedir. Adresinizi kendi IP adresiyle değiştirmektedir. Bu sayede hedefteki web sitesine kimin girmeye çalıştığı gizlenmektedir. DNS ise kullanıcıların gizlenen, yasaklanan web sitelerine erişmek için uygun konumda olduğunuzu düşündürmektedir. Bundan ötürü uygulamalara, doğru bir noktadan bağlanıyormuşsunuz izlenimi oluşturulmaktadır.
Private Proxy Nedir?
Private proxy kavramının Türkçe karşılığı, özelleştirilmiş vekil sunucu olarak yorumlanmaktadır. Ayrılmış proxy olarak da anılmaktadır. Temel kullanım amacı ise vekil sunucunun tek bir kullanıcı ya da tek bir cihaz tarafından kullanılabilir olmasıdır. İnternet kullanıcıları aynı IP adresini tutmak istedikleri zaman özel proxy seçimi yapmaktadır. Özel proxy, cihaz ve internet arasında bir geçiş ağı görevi görmektedir. Proxy aktifleştirildiği zaman sunucuyla cihazınız arasında oluşan bariyeri temsil etmektedir. Bağlantı isteklerinin onaylanmasının ardından seçmiş olduğunuz konuma yerleşmenizi sağlamaktadır. Böylece internet kullanımlarınızda yalnızca sizin erişim sağlayabileceğini yeni bir IP adresine de sahip olmuş olursunuz.