Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişim göstermesi, birçok alanda internet kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Özellikle ticari faaliyetlerin dijital dünyaya taşınması, internet gereksinimlerini ön plana çıkarmıştır. Bir web site üzerinden yalnızca bulunduğu bölgede değil, dünya çapında hizmet vermek de mümkündür. Web sitenizin geniş bir kitleye hitap edebilmesi için temel ihtiyaçlardan birisi ise arama motoruna uygunluktur. Sitenizin arama motorlarına uygun olabilmesi, taramanın en iyi şekilde yapılabilmesi için ise site haritası oluşturulmaktadır. Çünkü site haritası, web sitelerin dizinde yer edinebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Web sitenizin görünürlüğünün arttırılması, yapının iyileştirilmesi gibi etkili yanlarının olduğu bilinmektedir.
Site haritası oluşturma işlemi esnasında, “xml” dosya formatı kullanılmaktadır. Web sitenin içerisinde yer alan sayfa adresleri bulunan site haritası, kullanıcı deneyimini de arttıran noktalardan birisidir. Ziyaretçilerin, web sitede var olan kategorileri, sayfaları veyahut içerikleri geniş bir pencereden görebilmesini sağlamaktadır. Örnek verecek olursak, bir restoranın menüsü kadar önemli olduğu düşünülmektedir. Ziyaretçi sitenize giriş yaptığı zaman site haritası üzerinden tüm siteyi görebileceği gibi, gerekli olan bilgilere de kolaylıkla ulaşabilmektedir. Site haritasının en önemli özelliklerinden birisi ise değişiklikleri direkt olarak algılamasıdır. Yani sitenizde herhangi bir sayfa üzerinde değişiklik yapıldığı zaman hızlıca güncelleme yapılmaktadır. Böylece sitenizin en güncel versiyonunu sunma özelliği ile karşınıza çıkmaktadır.
Sitemap Ne İşe Yarar?
Google, Yandex gibi arama motorlarının botları sürekli bir şekilde web sitelerini gezinmektedir. Yapılan bu ziyaretler sırasında, site içerisindeki güncellemeleri tespit etmektedir. Yani yeni bir sayfa oluşturulduğu zaman, ilgili sayfayı taramaktadır. Böylece SEO sıralamasında listede yer almasında rol oynamaktadır. Bir web sitesinde site haritasının kullanılmaması halinde ise botlar aynı tarama işlemini yine devam ettirmektedir. Ancak buradaki en temel fark, tarama işlemlerinin daha yavaş bir şekilde tamamlanmasıdır. Yani Sitemap olan sitelerde tarama işlemi oldukça hızlıdır. Böylece yeni açılan veyahut güncelleme yapılan sayfaların hızlıca listedeki yerini almasını sağlamaktadır.
Sitemap.xml web sitelerinde var olan sayfaların yapılandırılmış haliyle karşılaşılmasını sağlamaktadır. Sayfalar arasında bir önem sıralaması olduğundan ötürü de hangi sayfaların daha önemli olduğu önceden belirlenmektedir. Web sitelerin sürekli olarak güncellenmesi halinde ise arama motoru botlarının ziyaretleri çok daha fazla olmaktadır. Bu da web sitelerin indekslenme hızında doğrudan bir etkiye sahiptir. Site haritasının bulunmadığı web sitelerinde ise arama motoru botları her sayfaya tek tek erişim sağlamaktadır. Link yapısına bağlı olarak bazı sayfalara ulaşmak için fazladan sayfanın geçilmesi gerekir. Ayrıca sayfalarda alt katmanlara inildiğinden tarama süresi sanılandan çok daha uzun bir hal almaktadır. Site haritasının varlığı ise vakit kaybı oluşmadan sayfaların botlar tarafından keşfedilmesini sağlamaktadır.
Google tarafından sunulan bilgilendirmeler incelendiğinde de site haritası oluşturmak, botların işini daha kolay bir hale getirmektedir. Ek olarak Google Yetkilisi Illyes, site haritalarının Google tarafından en çok kontrol edilen bağlantı kaynağı olduğundan söz etmiştir.
Sitemap.xml Kullanmanın SEO açısından Önemi Nedir?
Sitemap haritası kullanımı, web sitelerin geleceği açısından oldukça önemlidir. Çünkü arama motorlarının sitelere ait güncellenmiş ya da yeni sayfaları keşfedebilmesini kolaylaştırmaktadır. Sitenizde hazır durumda olan sitemap sayfasına giriş yapan arama motoru botları, yapılandırmalar sayesinde en alt katmanlara dahi kolaylıkla erişebilmektedir. Böylece ilgili sayfaların aramalarda listelenmesi mümkün hale gelmektedir. Her bir web site için büyük bir önem arz eden sitemap, sanılandan çok daha fazla avantaj barındırmaktadır. Bundan ötürü de e-ticaret sitelerinde, haber sitelerinde kullanılması önerilenler arasında yer almaktadır. Sayfa sayısı giderek artan arama botlarının tarama süresi uzayabilmektedir. Bundan ötürü sitemap kullanımı sanılandan çok daha önemli bir hal almaktadır. Sitemap kullanımının ise sayfa sıralaması üzerinde direkt olarak bir etkisi yoktur. Ancak site haritası SEO açısından önemli bir detay olarak nitelendirilmektedir.
Sitemap.xml dosyası kullanmanın en kritik detayı, sayfaların hızlı şekilde taranmasıdır. Devamlı şekilde tarama yapan arama motoru botları, bu sayede kısa sürede işlemi tamamlayabilmektedir. Web sitelerin en derinlerinde bulunan sayfalara ulaşım oldukça kolay bir hal almaktadır. Ana sayfaya direkt olarak ulaşamayan, birkaç tıklamayla düzen bu sayfalara erişim ise sanılandan çok daha uzun sürmektedir. Site haritası, sitenizde var olan sayfaları düzenli bir şekilde sıralamaktadır. Böylece tüm site sayfalarınız kolayca taranıp listelenmektedir. Ayrıca site içerisindeki sayfaların düzenli olması, sayfa bağlantılarının ne kadar sağlıklı olduğunun anlaşılmasını sağlamaktadır.
Sitemap Sınırlamaları
Sitemap dosyası için geçerli olan bazı sınırlamaların olduğu bilinmektedir. Bu da sitemap Türkçe karşılığı ile site haritası oluştururken bazı sınırlara muhakkak uymanız gerektiği anlamına gelir. Söz konusu sınırlardan söz edecek olursak her bir site haritası 50.000’den az URL barındırmalıdır. Aynı zamanda dosya boyutunun 50 MB’ı geçmemesi gerekmektedir. Web site resimlerinde bulunan site haritalarına eklenebilecek maximum sınır 1.000 URL şeklindedir. Yer verilen her bir URL için ise lastmod XML ve loc etiketleri kullanılmalıdır.
Sitemap İçerisinde Olmaması Gerekenler
Sitemap içerisinde olmaması gereken bazı seçenekler bulunmaktadır. Söz konusu seçenekleri sıralayacak olursak;
- Yenilenen sayfalar,
- Standartlaşmış sayfalar,
- Kullanıcılar için gerekli olan yardımcı program sayfaları (hesaplar, inceleme formları şeklinde örnekler verilebilir),
- Filtreleme kullanılarak hazırlanan URL seçenekleri,
- Noindex barındıran web sayfaları,
- Sayfalandırılmış sayfalar,
- Robots.txt tarafından engellenen sayfalar,
- Yeniden yönlendirme sayfaları,
- Sunucu hatası bildiren sayfalar örnek gösterilebilmektedir.
Site Haritası Nasıl Olmalı?
Site haritası, web sitenizde arama motorları tarafından tarama yapılması istenen sayfaların listesi olarak tanımlanabilir. Bundan ötürü bir web sitesinde var olan tüm sayfaların, site haritasına eklenmesi zorunlu değildir. Site haritasında genellikle öneli sayfalar veyahut yayınlar bulunmalıdır. Söz konusu önemli sayfaların ise ortak bazı özellikleri olmalıdır. Bunlardan ilki içerisinde kalitesi yüksek içeriklerin olmasıdır. Web sitelerde organik tarif getirme olasılıkları da bulunmalıdır. Böylece arama sonrasında, web sitenizin gelişimine de katkı sağlamış olabilirsiniz. Site haritası oluştururken içeriklerin zayıf olduğu sayfaları geri planda tutmaya özen göstermelisiniz. Bir internet sitesinde arama motorlarına uyumlu olabilmek için düşük kalitedeki içeriklerden kaçınılmalıdır. Dizinde yer alan sayfanın kaç tane olduğundan çok kaç tane sayfanın iyi olduğuna dikkat etmelisiniz.
Site haritası oluşturma aşamalarında, haritanın kategorize edilmesine özen göstermelisiniz. Site haritalarını haber, resmi veyahut video için olacak şekilde farklı sınıflara ayırabilirsiniz. Site haritanıza “robot.txt” dosyası eklemeyi de ihmal etmemelisiniz. Böylece botların dosyanızı daha kolay bir şekilde bulmasını sağlamış olursunuz. Önemli olan noktalardan bir diğeri URL seçeneklerinin sadece Google tarafından ulaşılabilir olmasıdır. Robotların engellemiş olduğu sayfalarınızı ise site haritasına eklememeye dikkat etmelisiniz. Site haritanızın, Google’a en son ne zaman değişiklik yapıldığı konusunda bilgi verdiğinden de emin olmalısınız. Böylece Google, ilgili sayfaları yeniden dizine ekleyecektir.
Örnek Site Haritası Formatlar
Site haritası, arama motorları botlarının arama yapması için, sitenizdeki URL listesini oluşturmaktadır. Böylece hazırlanan URL listesi, web siteniz taranırken çok daha verimli bilgilerin alınmasını sağlamaktadır. Genel olarak ise site haritası XML şeklinde biçimlendirilmektedir. En yaygın olanı XML site haritası olarak bilinirken farklı seçenekler de karşınıza çıkabilmektedir. Site haritası örnekleri için kullanılan XML, kullanım kolaylığı ile akıllara kazınmaktadır. Tarayıcılara ekstra bilgi sunduğundan ötürü de dünya genelinde kabul görmektedir. Bir diğer seçenek ise RSS olarak isimlendirilmektedir. RSS ile kullandığınız bir blog siteniz olabilir. Bu durumda içeriklerinizin URL adreslerini site haritası şeklinde iletebilirsiniz. Böylece sadece URL hakkında bilgi vermiş olursunuz.
Örnek site haritası formatları arasında “.Txt” uzantısı da mevcuttur. Daha az sayfalara sahip sitelerde site haritası oluşturmak isteyenler için uygun bir seçenektir. Notepad ve benzeri metin düzenleyicilerden destek alarak site haritanızı hazırlayabilirsiniz. Metin site haritası oluşturma aşamalarında ise yapmanız gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Öncelikli olarak her satıra URL girişi yapmalısınız. URL seçeneklerinde başka bilgilerin olmamasına özen göstermelisiniz. Tam URL yazılmasının ardından ise arama motoru yönergelerini uygulamalısınız. Yani site haritası sınırlamalarına uyum sağlamalısınız. Dosya içerisindeki URL sayısı sınırı geçmemeli ve sınır geçilmişse, listeyi birden fazla metin dosyasına ayrılması gerekmektedir. Metin dosyasınında UTF-8 kodlaması kullanılmalıdır. Ayrıca 10 MB değerinden küçük olması da önemli noktalardan biridir.
Kaç Tür Sitemap Var?
Sitemap içerisinde birçok alan bulunmaktadır. Her biri ise sitenizde yayınlayabileceğiniz medya türlerinden oluşmaktadır. Ayrı bir şekilde sitemap dosyası oluşturmak istediğiniz zaman karşılaşabileceğiniz seçenekler farklı konulara aittir. Örnek olarak görsel sitemap, ürün sitemap, Google haberler sitemap, video sitemap, mobil sitemap gibi seçenekler gösterilmektedir.