Aktif bir şekilde internet kullanan pek çok kişi, ziyaret etmek istedikleri bazı sayfalarda 404 not Found hatası ile karşılaşmaktadır. Web sitelere direkt olarak site içi bağlantılardan ya da arama motorlarından bağlandığınız zaman 404 hatası almanız olası durumlardan birisidir. Ancak bu durum, web sitesini ziyaret eden kişilerle bağlantılı değildir. Çünkü sorun, tamamen ziyaret etmek istenen internet sitesiyle bağlantılıdır. Bundan ötürü ziyaretçinin kullanacağı çözüm yöntemi veyahut alınan herhangi bir tedbir, sorunun giderilmesine yardımcı olmayacaktır. Sizler internet sitelerinden birini ziyaret etmek istediğinizde, 404 hatası ile karşılaşıyorsanız, aradığınızı başka bir web sitesinde bulabilirsiniz. Ancak web sitenin sahibi sizseniz, büyük sorunlarla karşılaşmamak adına hızlı bir biçimde önlem almalısınız.
Tarayıcının adres çubuğuna yazılması ve istekte bulunulması sonucunda, web sayfasının sunucusu bulunamadığı durumlar yaşanabilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir link bağlantısıyla web siteye erişmek istediğinizde de web sunucusunu bulamayabilirsiniz. Bu her iki sorun da 404 hatası nedir sorusuna cevap olarak kullanılabilmektedir. Web sunucusunun bulunamaması durumu ise “http” durum kodu olarak tanımlanmaktadır. Bağlantının kırık olması şeklinde yorumlandığını da görebilirsiniz. Söz konusu hatanın sitenizde yaygın olması ise, arama motoru optimizasyonu açısından ciddi problemlere yol açmaktadır. SEO çalışmalarınızı olumsuz etkilememesi için önlem almak önemlidir. Aksi takdirde, web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, hata bildirimini aldıktan hemen sonra, farklı bir siteye yönlenecektir. Bu durum hemen çıkma oranının yükselmesi açısından da etkili bir noktadır.
404 Hatası Neden Olur?
404 hatasının nedenlerini bulmak, hatanın düzeltilmesinde gerekli adımları uygulamak konusunda oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede web sitesinin organik takipçilerini, ürün satış oranlarını koruması için uygun ortam oluşacaktır. Özellikle Google indeksleme sırasında sorun yaşanmasının önüne geçmek mümkün hale gelir. 404 hata kodunun nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Web sitenizin menüleri ya da farklı sitelerde kullanılan linkler, yazılımcı tarafından yanlış yönlendirilmiş olabilir. Bağlantıların yanlış yönlendirilmesi sonucunda ise http 404 hatası yaşanabilmektedir. Bundan ötürü web sayfalarına eklenen bağlantıların hatalı olup olmadığını gözden geçirmeniz gerekmektedir.
- 404 hatası neden olur sorusunun cevaplarından bir diğeri sunucudan dosyaların kaldırılmasıdır. Web sunucu servisinden dosyaların silinmesi veyahut kaldırılması durumunda 404 hatası alınabilir. Çünkü dosyaların bağlantı linklerine tıklandığı zaman, açılacak bir dosya bulunmaz. Bu yüzden de ziyaretçiler hata kodu almaktadır.
- Web sitesine ait dosyaların hatalı bir klasöre aktarılması sonrasında 404 hatasıyla karşılaşılır. Taşınmayla beraber dosyanın dizin yolu değişmediği zaman aynı sorunu yaşayabilirsiniz.
- Bir web sitesinde yer alan dosya adları için değişiklik yapınca da 404 hatası alınır. Örnek verecek olursak internet sitenizde “Hakkımızda” kısmını, “Bizi Tanıyın” olarak değiştirirseniz, 404 hata uyarısı alınabilmektedir.
404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?
404 hatasını tespit etmek istediğinizde, gerekli adımları basit bir şekilde tamamlayabileceğiniz söylenemez. Çünkü temel seviyeye sahip bir web sitesinde dahi pek çok web sayfası bulunmaktadır. Bundan ötürü de 404 not Found hatasının tespiti için bazı ölçeklendirme araçlarından yardım alınmaktadır. Hata kodunun tespiti için kullanılan en temel seçenek ise Google olarak bilinmektedir. Çünkü Google Search Console, Google Analytics gibi araçlarla hata tespiti yapabilirsiniz. Günümüzde kullanılan en yaygın araç ise Google Webmaster Tools olarak isimlendirilmektedir. Google Webmaster Tools aracına ilgili web sitesini ekleyebilirsiniz. Sonrasında 404 hatası gibi diğer hataları da taratarak tespit edebilirsiniz. Böylece mevcut hataları düzenli olarak kontrol edip, gerekli önlemleri hızlı bir biçimde alabilirsiniz.
404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?
404 hatasının tespit edilmesinin ardından neden ortaya çıktığı belirlenmelidir. Sonrasında ise doğru yöntemlerin takip edilmesiyle, sorunun çözülmesi mümkündür. 404 hatası genel olarak aranan kaynakların silinmesi, kullanım dışı olması, kaynak isminin değiştirilmesi gibi nedenlerle birleşmektedir. Genel olarak incelendiğinde ise sunucu üzerinden dosyanın silinmesi en çok yaşanılan sorun olarak bilinmektedir. Bu tarz bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman yapılması gereken ise dosyanın farklı bir bağlantıya yönlendirilmesidir. Örnek verecek olursak, sitenizde yer alan form bölümünü sonlandırmış olabilirsiniz. Artık farklı bir alandan form doldurma işlemi alıyorsanız, yönlendirmeyi yapmayı unutmamalısınız. Aynı zamanda bir e-ticaret sitesine sahipseniz, kampanya sayfalarınız geçici olacaktır. Bu sayfaları kaldırdığınız zaman kullanılan linkler de yok olacaktır. Linke tıklandığı zaman ise 404 hatası almak kaçınılmazdır. Bu tarz sorunların yaşanması da kullanıcı deneyimlerini düşüren etkenler arasındadır. Bundan ötürü site içerisinde geçici olan sayfaların, uygun bir kalıcı sayfaya yönlendirilmesi önerilmektedir. Bu aşamada ise kullanılması gereken yönlendirme 301 yönlendirmesi olarak isimlendirilmektedir.
Kısa süreli kapatılan sayfalarda da ziyaretçiler 404 not Found hatası almaktadır. Bu noktada web sitenizde yer alan kısa süreli sayfaları kaldırmak ve sonrasında aktifleştirmek için geçici yönlendirme yapabilirsiniz. Günümüzde birçok kişi de 404 hatası çözümü için bu yöntemi kullanmaktadır. Böylece sayfanızın sahip olduğu değerin korunmasını sağlamış olabilirsiniz. Site içi bağlantılarda hata alınıyorsa web sayfalarınızın ilgili unsurlarını, doğru bağlantılarla güncellemelisiniz. Dosya ismi, bağlantılar değiştiği zaman, değişikliğin tümüyle yapılması önemli noktalardan biridir. Ayrıca güncelleme işlemi, bağlantı yollarını da düzenlediği için 404 not Found hatası çözümü olarak başarılı bir sonuç verecektir.
WordPress’te 404 Hatası Nasıl Düzeltilir?
WordPress 404 hatasını düzeltmek için öncelikli olarak sorunun kaynağını bulmalısınız. Sorunun bulunmasının ardından ise ilgili adımları takip edip çözümle buluşabilirsiniz. Yapabileceğiniz işlemlerden ilki yönlendirilen bağlantıda düzenlemeye gitmektir. Web sitenizde yapılan yönlendirmelerde yer alan bağlantıları, doğru bağlantılarla değiştirmelisiniz. Böylece sorunu ortadan kaldırmış olursunuz. Kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise dosya yollarını güncellemektir. Dosya yolunun değiştirilmesi halinde, web sitede güncelleme yapmak gerekmektedir. Bunun sonucunda bağlantılar tümüyle sorunsuz hale gelecektir. WordPress 404 hatası çözümü için sunucudan kaldırılan dosya bağlantılarını da yönlendirebilirsiniz. Kullanıcılar ilgili sayfaya girmek istediklerinde de farklı bir sayfaya yönlendirip hatasız bir deneyimle buluşacaktır.
Shopify’da 404 Hatası Nasıl Düzeltilir?
Shopify 404 hatası düzeltmek için kullanılan stratejiler birden fazladır. İlk olarak yapmanız gereken ise sorunlu olan bağlantıların tespit edilmesidir. Google Search Console gibi araçlardan destek alarak hatayı tespit edebilirsiniz. Sonrasında yanlış yönlendirilen URL’yi doğru sayfaya yönlendirebilirsiniz. Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise özel bir 404 sayfası oluşturmaktır. Özgün bir sayfa oluşturmak her zaman uygulanabilen bir yöntem değildir. Özellikle eski sayfayı direkt olarak değiştiremediğiniz zamanlarda kullanılmaz. Bu gibi durum yaşadığınız zaman 404 sayfasını özelleştirip, sorunu mizaha çevirebilirsiniz.
Kullanılan yöntemler arasında iletişim başlığı da bulunmaktadır. Yani müşterilerinize sizinle etkileşime geçebilme fırsatı sunabilirsiniz. 404 sayfanızla karşılaşan ziyaretçileriniz için iletişim bilgilerine, SSS bölümüne yönlendirebilirsiniz. Ayrıca müşterilerinize bozuk bağlantıdan kaynaklı bir indirim sunduğunuzda, etkileşimlerinizi daha kıymetli hale getirebilirsiniz. Bu yaklaşım yalnızca iyi niyet açısından değil, profesyonel bir tutum açısından da oldukça değerlidir. Son olarak düzenli bakımları ihmal etmemelisiniz. Sitenizdeki içerik ve bağlantılar için denetimleri sürdürmelisiniz. Böylece 404 hatasının meydana gelmesini büyük oranda engellemiş olabilirsiniz. Özellikle otomatik olarak kullanılan araçlarla, olası sorunlarla ilgili uyarılar da alabilirsiniz. Bunun sonucunda, yapılan doğru yönlendirmelerle ziyaretçilerinize etkileyici ve sorunsuz bir deneyim sunma fırsatından yararlanabilirsiniz.
404 Hatasının Zararları Nelerdir?
- 404 not Found hatası birden çok dezavantajla karşılaşmanıza neden olmaktadır. Bunlardan ilki web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların güvenini kaybetmenizdir. 404 not Found hata uyarının alınması, tüm internet kullanıcılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Web sitenizin sürekli kullanıcıları gibi potansiyel kitle de zarar görebilmektedir. Bu yüzden birden çok web sayfanızda hata varsa, sorun daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca 404 hatasının alınma sıklığı, ne kadar süre devam ettiği gibi detaylar da süreci etkileyen detaylar arasındadır. Kısa süre içerisinde http 404 hatası çözümü için gerekli yöntemleri kullanmak oldukça önemlidir.
- 404 not Found hatasını almanız ve sorunun uzun süre çözülmemesi, arama motorlarındaki sıranızın düşmesine neden olmaktadır. Web sitenizi ziyaret eden kişiler, hata uyarısı aldığı zaman beklemeden çıkış yapacaktır. Bu durum, hemen çıkma oranının da yükselmesine yol açmaktadır. Genel olarak ise sitenin değer puanında düşüş meydana gelmektedir. Bundan ötürü 404 hatasından ötürü müşteri kaybı yaşanacağı gibi ayrıca SEO performansında da olumsuzluklar yaşanabilmektedir.
- 404 hatası nasıl düzeltilir sorusu marka imajınızın zarar görmemesi açısından da oldukça önemlidir. Çünkü 404 hatası almak, web sitenizin ve markanızın imajının zarar görmesine yol açabilmektedir. Hatanın uzun sürmesi güveni zedeleyebilmektedir. Bundan ötürü sitenizin zararlı veyahut güvensiz olacağı düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Güvenlik açığı olan siteler ise kullanıcılar sizden hizmet almasını engellemektedir. Ayrıca marka imajının zedelenmesi, uzun bir süreçte maddi kayıpları da beraberinde getirmektedir.
- Web sitenize ziyaretçi çekebilmek için farklı sayfalarda ücretli reklam vermeniz mümkündür. Ancak reklam bağlantısına tıklandığında, müşteri yönlendirildiği sayfada 404 hatası alırsa, size ulaşamayacaktır. Bu gibi bir durumda ise satışlarınız zarar görebilir. Ayrıca web site trafiğinizi de etkileyen durumlardan biri olduğu söylenebilir. Sadık olan müşterileriniz ise bir süre bu hatanın düzelmesini bekleyecektir. Buna karşın hata uzun bir süre devam ederse, sadık müşterilerinizi de kaybetmeniz olası durumlardan bir diğeridir. 404 hata kodu tespit edildiği andan itibaren en hızlı şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.