KVM, açılımıyla “Kernel-based Virtual Machine”, Linux çekirdeğinde çalışmakta olan bir açık kaynaklı sanallaştırma teknolojisi olarak tanımlanmaktadır. Sanal makineler elde edip, yönetilmesini sağlamaktadır. KVM ile performans beklentileri oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmaktadır. Aynı zamanda izolasyon özelliklerinin güçlü olması sayesinde kullanıcılar için önemli bir yere sahiptir. Güvenlik beklentilerinin en iyi şekilde karşılanmasına destek olmaktadır. Küçük ölçekli projelerde olduğu gibi büyük veri merkezlerinde de kullanımı söz konusudur. Yapılandırma seçeneklerinin esnek olması da dikkatleri üzerine çekmesinde önemli nedenlerden birisidir. KVM Switch nedir sorusuna cevap olarak ise KVM anahtarı kavramı kullanılmaktadır. Yani KVM Switch, veri merkezlerinde kullanılmakta olan birçok bilgisayarın kontrolünü sağlamaya yarayan cihazdır. Donanım cihazı olarak yorumlanan bu cihaz, bilgisayarların yanı sıra fare, klavye ve monitör gibi donanımların da kontrolünü üstlenmektedir.
KVM Switch ile bir ekran üzerinde birden fazla bilgisayarın bağlı olması mümkün hale getirilmektedir. Ayrıca bilgisayarlar arasındaki geçiş ise kolaylıkla sağlanabilmektedir. Oldukça kullanışlı ve basit bir yapısının olması da dikkatleri üzerine çeken detaylar arasındadır. KVM Switch kullanımı sırasında yalnızca bir monitör, mouse ve klavye yeterlidir. Söz konusu donanımlarla oldukça zor görevler dahi kolaylıkla tamamlanabilmektedir. Birçok bilgisayara ait verilerin en hızlı şekilde alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda üretim ve görüntüleme yeteneklerini incelediğiniz zaman yüksek bir seviyede olduğunu görebilirsiniz. Kaynak tasarrufunun kolaylaştırılması konusunda da büyük bir etkisi bulunmaktadır.
KVM anahtarlarını incelediğiniz zaman işletim sisteminden bağımsız olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda Microsoft, MacOS ve Linux işletim sistemlerine erişimi mevcuttur. Buna karşın görevlerin başarılı şekilde tamamlanması için kullanılan KVM anahtarlarının en iyisi kolayca bulunamamaktadır. Sizin için en iyi olanı seçebilmek için bu alanda temel bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda konuyla ilgili tecrübe sahibi kişilerden de destek alabilirsiniz.
KVM Neden Kullanılır?
KVM, sanal makinelerin ve uygulamaların çekirdek altyapısını oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu sistemlerin sanallaştırılma ve denetlenme işlemlerinde rol almaktadır. Sistem içerisindeki farklı iş yükleri bulunabilmektedir. Birden fazla iş yükünün aynı hızda gerçekleşmesine ortam hazırlamaktadır. KVM neden kullanılır sorusuna cevap olarak ise sanallaştırma açısından performans artışı sağladığı belirtilmektedir. Ayrıca KVM, Linux işletim sistemi çekirdeğinde yönetici olarak görev almaktadır. Tek bir bilgisayar üzerinden, birden çok bilgisayarın kontrol edilmesini sağlamaktadır. Tüm bu avantajlarla, yerine getirilmesi gereken işlemler seri bir şekilde tamamlanmaktadır. Aynı zamanda veri aktarımı da beklemeden sonuçlanmaktadır.
KVM Özellikleri
KVM özellikleri incelendiği zaman, sanal makinelerin tıpkı gerçek bir donanım gibi çalıştırılabilmesi öne çıkmaktadır. Bu yeteneğe sahip olan KVM, sanal makinelerin sahip olduğu performans değerlerinin artmasında önemli bir rol edinmektedir. Ayrıca kullanıcıların çalışmalarını en verimli şekilde sürdürebilmesinde etkisi büyüktür. Dikkat çeken temel özellikleri arasında özelleştirilebiliyor olması yer almaktadır. KVM kullanıcıları ihtiyaç ve taleplerine göre sanal makinelerde düzenleme yapabilmektedir. Yani depolama, işlemci veyahut bellek ayarlarını zorlanmadan değiştirebilmektedir. Aynı zamanda KVM birden fazla sanal makineyi aynı anda yönetebilmektedir. Bu özelliğe sahip olması sayesinde yalnızca küçük ölçekli yapılarda değil, büyük ölçekli yapılarda da ideal bir seçenek olarak görülmektedir.
Öne çıkan KVM özellikleri arasında canlı migrasyon desteği bulunmaktadır. Yani sanal makinelerin çalışması sırasında, sunucular arası taşıma yapılabilmektedir. Bu işlemin varlığı sayesinde sistem içerisinde yaşanan kesintiler en aza inmektedir. Böylece erişilebilirlik seviyesi çok daha yüksek bir hal almaktadır. KVM ile sanal makinelerin belirlemiş olduğunu zaman dilimindeki durumlarını sonradan inceleyebilirsiniz. Bu sayede var olan sorunları daha hızlı ve basit bir biçimde çözümle buluşturabilirsiniz.
KVM kullanımının hızlı bir şekilde yaygınlaştığı bilinmektedir. Bununla birlikte eklenti ve yönetim araçlarında da geliştirmeye gidilmiştir. Söz konusu araçların yönetimi, izlenmesi gibi işlemler kolaylaştırılmıştır. Kullanıcı dostu, anlaşılır ve basit bir deneyim yaşanmaktadır. Son olarak KVM bünyesinde etkili bir topluluk desteği bulunmaktadır. Kullanıcılar pek çok forum, çevrimiçi kaynak sayesinde birbirine destek olmaktadır. Güncellemenin devamlı olması, yeni özelliklerin sunulması gibi detaylar da rekabet ortamında öne çıkmasını sağlamaktadır.
KVM Nasıl Kullanılır?
KVM nasıl kullanılır sorusuna cevap olarak birkaç önemli adımdan söz edilebilir. Bu adımların sorunsuz bir şekilde tamamlanması sonucunda ise faydalarından yararlanabilirsiniz. Sanallaştırma teknolojisini kullanmak için ilk yapılması gereken işlem ise CPU donanım desteğinden yararlanmaktır. CPU donanımının bulunmadığı cihazlarda KVM kullanımı söz konusu değildir. Ayrıca KVM kullanımı sayesinde çeşitli işletim sistemlerinin birbirine bağlanabilmesi mümkündür. Ancak bu aşamada sistemlerin değiştirilmemiş olması önemlidir. Linux Switch kullanımı için ise birden fazla alan örneği gösterilmektedir. Çoklu bilgisayar kullanımın zorunlu olduğu işletmeler buna örnek olarak verilir. Farklı cihazlarda bulunan verilerin dağıtımı, işlenmesi gibi işlemlerin kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca KVM Switch ile güvenlik, işletim, finans ve askeri gibi önemli sektörlerde büyük faydalarının olduğu bilinmektedir.
KVM Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
KVM, sanal makinelerin yönetimini üstlenmek için kullanılan bir araçtır. Esnek ve güçlü olma özelliklerine sahip olan KVM, benzersiz bir teknolojiye sahiptir. Sunduğu avantajları detaylandıracak olursak karşınıza çıkan ilk seçenek açık kaynaklı olmasıdır. Açık kaynaklı olması sayesinde lisans ücreti ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Açık kaynaklı bir yapıya sahip olması, kullanıcıların sürekli iyileştirmelere başvurmasını mümkün hale getirmektedir. Tüm bu detaylardan yola çıkarak ise uygun maliyet ve etkin çözüm arayışında olanlar için avantajlıdır. Bireysel kullanıcılar tarafından kullanıldığı gibi şirketler tarafından da tercih edilmektedir.
KVM kullanmanın avantajları nelerdir sorusuna yüksek performans cevabı da verilebilir. KVM avantajları arasında yüksek performans ve düşük gecikme süresi, öne çıkanlar olarak bilinmektedir. Donanım destekli sanallaştırma teknolojilerinin kullanılması, sanal makinelerin direkt olarak işlemcide çalışmasını sağlamaktadır. Böylece tıpkı gerçek bir donanımda elde ettiğiniz performans değerlerine erişebilirsiniz. KVM içerisinde yer alan esneklik de muhakkak dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Farklı işletim sistemlerini desteklemeye uygun olan KVM ile sanal makineler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda sanal makinelere ait yapılandırmaları özelleştirmeniz de mümkündür. Böylece donanımları ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir hale getirebilirsiniz.
Dikkat çeken avantajlar arasında güvenlik detayı da yer almaktadır. KVM, güvenlik sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi, sanal makinelerin arasındaki düzenin sorunsuz olmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca makinelerden birinde yaşanan güvenlik sorunu diğerini etkilememektedir. KVM içerisindeki yönetim araçlarının esnek olması, makinelerin yönetimini de oldukça kolay bir hale getirmektedir. Sanal makinelerin kontrolü ve yönetimi için kullanabileceğiniz pek çok güçlü API yer almaktadır.