Yeni bir web siteyi sıfırdan tasarlamak artık çok zahmetli bir iş gibi geliyor. Çünkü CMS sistemleri bu alanda büyük bir kolaylık sağlıyor. WordPress gibi popüler içerik yönetim sistemleri sayesinde gerekli adımlar birkaç aşamada tamamlanıyor. Böylece sonrasında bu sistemlerle birlikte web sitenizi kolaylıkla yönetmeniz de mümkün. Softaculous nedir sorusu ise hosting kaynaklı geniş bir uygulama işletmesi şeklinde yorumlanmaktadır.
Kapsamlı bir şekilde anlatacak olursak bir web sitesi kurarken, işlemleri kolaylaştırmak isteyebilirsiniz. Bunun için destek alabileceğiniz bazı yazılım çeşitleri bulunmaktadır. Softaculous da söz konusu yazılımlar arasında yer edinmektedir. Softaculous ne işe yarar sorusu ise kısaca hosting kısmında var olan bir yazılım kurma aracıdır. Softaculous ile web sitelerin hızlı ve kolay bir şekilde kurulması mümkündür. Ayrıca hazırlanan web sitelerin yönetim aşamasında da birçok kolaylık sağladığı gözlemlenmektedir. Özellikle ilk kez web sitesi kuranlar, teknik bilgi sahibi olmayanlar için büyük bir avantaj olarak değerlendirilmektedir.
Softaculous kullanım avantajları arasında günümüzde popüler olan kontrol panellerinde kullanılabilir olması bulunmaktadır. Yani cPanel, DiretAdmin ve Plesk gibi kontrol panellerinde kullanımı mümkündür. Web site sahipleri, kontrol paneline giriş yaptıkları zaman Softaculous’a erişim sağlayabilmektedir. Böylece istediğiniz yazılımı seçip, kısa süre içerisinde kurulum sağlayabilirsiniz. Kurulum sırasında ise gerekli olan tüm belgeler indirilmektedir. İndirme işleminin ardından ise kurulum başarılı şekilde tamamlanmaktadır. Ayrıca Softaculous kullanıcıları yazılım sürümlerini gerektiğinde güncelleyebilmektedir. Buna benzer daha birçok işlemin kolaylıkla halledilmesinde önemli bir rol üstlendiği bilinmektedir. Genel hatlarıyla web site kurulum, yönetim ve güncelleme işlemlerinde kullanılsa da özellikleri çok daha geniştir. Tanımlama için kullanılan en açık tasvir ise, web siteler için gerekli yazılımların kurulumu ve yönetimi gibi işlemleri otomatik bir şekilde tamamlamayı sağlamasıdır.
Softaculous Ne İşe Yarar?
Softaculous birden çok amaçla kullanılabilmektedir. Örnekler üzerinden ilerleyecek olursak genellikle web iste kurulumunda tercih edilmektedir. Web site sahiplerinin, web site geliştiricilerinin popüler CMS kurulumunu hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamasını sağlamaktadır. Ayrıca WordPress gibi öne çıkan içerik yönetim sistemlerinin birkaç aşamada kullanıma uygun hale getirilmesinde rol oynamaktadır. Kullanıldığı alanlar arasında e-ticaret platformları da bulunmaktadır. Kullanıcıların e-ticaret çözümleriyle kolaylıkla buluşmasında önemli bir rolü vardır. Aynı zamanda kullanıcıların online mağazaları en seri şekilde hazırlaması ve yönetimin başarılı olması gibi etkileri mevcuttur.
Çeşitli SMF, phpBB gibi forum yazılımlarının, sosyal ağ platformlarının hızlıca kurulması için kullanılmaktadır. Böylece çeşitli toplulukların oluşturulması ve yönetilmesi konusunda rol oynamaktadır. Günümüzde birçok eğitim yönetim sisteminde de Softaculous tanımını bulmak mümkündür. Çünkü Moodle ve benzeri eğitim yönetim sistemlerinde Softaculous desteği alınmaktadır. Böylece hem bireysel hem de kurumsal çevrimiçi öğrenmede kullanıldığı gözlemlenmektedir. İşletmelerin müşteri ilişkileri yönetimi sisteminde de önemli katkıları vardır. Özellikle işletmelerin iş süreçlerinin verimli olması, müşteri ilişkilerinin düzenlenmesi gibi konularda katkı sağlamaktadır. Veritabanı yönetim araçlarında ise kurulum kolayca tamamlanabilmektedir. Veritabanı yönetiminin en etkili şekilde devam ettirilmesinde etkisinin olduğu bilinmektedir. Genel hatlarıyla incelendiğinde ise web uygulamalarının kuruluşu, yönetimi gibi alanlarda kullanıcıları en iyi şekilde desteklemektedir. İçerisinde barındırdığı uygulama yelpazesinin genişliği, güncelleme özelliklerinin otomatik oluşu gibi avantajları dikkat çekmektedir. Bundan ötürü de hem işletmeler hem de kullanıcılar için olmazsa olmazlar arasındadır.
Softaculous Özellikleri Nelerdir?
Softaculous özellikleri nelerdir sorusunun oldukça geniş bir cevabı vardır. çünkü Softaculous birden fazla özelliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Web barındırma kontrol paneli için kullanılan Softaculous, web uygulamalarının daha kolay bir şekilde kurulmasını sağlamaktadır. Kuruluma ek olarak güncelleme ve yönetim aşamalarında da önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Sahip olduğu özellikleri detaylandıracak olursak;
- Softaculous içerisinde 400’den fazla uygulama mevcuttur. Uygulamalar arasında dünya genelinde popüler olan WordPress, phpBB, Drupal ve Joomla gibi örnekler de bulunmaktadır. Geniş bir yelpazeye sahip olması, kullanıcıların ihtiyaçlarına etkili çözümler sunulmasında önemli bir rol oynamaktadır.
- Softaculous ile uygulamaları kısa süre içerisinde kurabilirsiniz. Kullanıcıların manuel kurulum süreçlerinin zorluğu ile uğraşmalarına gerek kalmamaktadır. Çünkü dosya yapılandırma gibi işlemleri otomatik olarak gerçekleştirmektedir.
- Uygulamaların yedekleme işlemlerinin çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Uygulama yedekleme özelliği sayesinde web sitelerde var olan veri kaybı riski en aza inmektedir. Böylece yedekleme stratejileri çok daha güvenli bir hal almaktadır.
- Uygulamaların güncellenmesi işlemi otomatik bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu sayede kullanıcıların yeni sürümler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Kullanıcıların yalnızca güvenlik açısından değil, performans açısından da beklentileriyle buluşmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikle web sitelerin son sürümlerinin kullanılması sayesinde güncelliği koruma altına almaktadır.
- Arayüzü kullanıcı dostudur. Kolay anlaşılabilir, sezgisel bir tasarımla hazırlanan arayüz sayesinde herkes için uygundur. Yani deneyimli kullanıcılar gibi yeni başlayanlar için de ideal bir seçenektir. Tasarım, güncelleme ve yönetim işlemlerinde kullanıcı deneyimini iyileştirdiği gibi zaman kazanmanıza da yardımcı olmaktadır.
Softaculous Nasıl Kullanılır?
Web site kurulum ve yönetim işlemleriyle ilgilenenlerin muhakkak bilmesi gereken tanımlardan birisi Softaculous olarak bilinmektedir. Softaculous nasıl kullanılır sorusuna ise kademeli şekilde cevap verilmesi gerekmektedir. Örneklendirecek olursak kontrol paneline giriş yapmak istediğiniz zaman hosting sağlayıcınızın sizlere sunduğu panele girmelisiniz. cPanel, Directadmin ya da Plesk gibi sistemlerden hangisini kullanıyorsanız, oradan giriş yapabilirsiniz. Kontrol panelinizin ana sayfa bölümünde mağazaya erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için ise ana sayfada Softaculous App Installer benzeri bir ismi olan buton görebilirsiniz. Buraya tıkladığınız zaman Softaculous mağazasına girebilirsiniz.
Yazılım seçimi yapmak istediğiniz zaman Softaculous paneli üzerinden yazılımı seçebilirsiniz. Mağazaya giriş yaptığınızda dilerseniz WordPress tercihinde bulunabilirsiniz. Yüklemiş olduğunuz yazılımın yapılandırma ayarlarında ise veritabanı için bir isim, kullanıcı adı ve şifre seçebilirsiniz. Ek olarak web sitenizin temasını seçebilirsiniz. Kurulum kısmında ise gerekli ayarlamaları tamamladıktan sonra kurulum düğmesine basabilirsiniz. İlgili adımın ardından ise yazılım yönetim paneline ulaşabilirsiniz. Güncel olarak yüzlerce yazılımı destekleyen Softaculous kullanım açısından da oldukça basittir. Gerekli işlemleri herhangi bir zorlukla karşılaşmadan tamamlayabilirsiniz. Sıfırdan bir web site kurmak istediğiniz zaman ise hosting paketinizi temin ettikten sonra kolaylıkla kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Softaculous ile Ne Yükleyebilirim?
Softaculous kullanımı ile forum, müşteri desteği, blog, e-ticaret gibi birçok uygulama yüklenebilmektedir. Uygulamaların açık kaynaklı olmasının yanı sıra birkaç aşamada ücretsiz bir biçimde yüklenmesi mümkündür. Böylece uğraşmanıza gerek kalmadan web sitenizde kullanabilirsiniz. Softaculous ile ne yükleyebilirim sorusuna karşılık olarak uzun bir listeyle de karşılaşabilirsiniz. Tek tıklama ile kurulumunu tamamlayabileceğiniz birçok seçenek bulunmaktadır. En yaygın örneklerden söz edersek;
-
WordPress
Web sitesi, blog gibi seçeneklerin kurulumunda kullanılan popüler bir yazılım olarak WordPress gösterilmektedir. WordPress, pek çok topluluk gönüllüsü tarafından oluşturulan bir çekirdek yazılıma sahiptir. Ayrıca web sitelerin hayal ettiğinizden de iyi bir şekilde kurulup tasarlanmasında önemli bir etkisi bulunmaktadır. Web tasarımlarındaki dönüşüm için gerekli binlerce temaya ve eklentiye sahiptir.
-
Drupal
Drupal açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcı yönetimi, içerik paylaşımı, haber toplama gibi işlevleri yerine getirmek amacıyla kullanılmaktadır. Çok çeşitli hizmet ve özellikleri bulunmasından ötürü de başarılı web siteleri oluşumunda sıkça tercih edilmektedir.
-
phpBB
Dünyada milyonlarca insan tarafından aktif bir şekilde kullanılan phpBB, en çok talep gören pano sistemi olarak tanımlanmaktadır. Az sayıdaki arkadaş grubunun yanı sıra kurumsal web siteleri için de kullanıma uygundur. Web sitelerin çok kategorili pano taleplerini en iyi şekilde karşılamaktadır. Özellikle gerekli olan çeşitli özelliklere sahip olmasından ötürü dikkat çekmektedir.
-
PHP-Fusion
PHP 5 ile yazılan PHP-Fusion açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi olarak kullanılmaktadır. Hafif olma özelliğine sahip, basit ve kapsamlıdır. Site içeriklerinin depolanmasında MySQL veritabanı desteği alınmaktadır. Ayrıca pek çok içerik yönetim sistemi paketi içerisinde görebilmeniz mümkündür.
-
MediaWİKİ
Wikipedia’da kullanılma amacıyla hazırlanan ücretsiz bir yazılımdır. PHP ile yazılan MediaWİKİ, Wikimedia Vakfı projelerinden birisidir. Bir günde milyonlarca ziyaretçiye sahip olan web sitelerinde kullanıma uygundur. Genel olarak incelendiğinde pek çok WİKİ tarafından aktif bir şekilde kullanıldığı görülmektedir.
-
Gallery
Gallery için web tabanlı bir fotoğraf albümü düzenleyicisi tanımı yapılmaktadır. Açık kaynaklı olan Gallery, küçük ve bireysel web sitelerinde olduğu gibi topluluk sitelerinde de kullanıma uygundur. Bu sayede farklı talepleri bulunan web sitelerin sorunsuz bir şekilde harmanlanmasını mümkün hale getirmektedir. Dünya çapında büyük bir hizmet vermekte olan Gallery, alanındaki en yaygın sistem olarak bilinmektedir.
-
Roundcube
Ücretsiz bir şekilde kullanılan web postası olarak tanımlanan Roundcube, bir IMAP istemcisidir. Uygulama benzeri bir arayüze sahiptir. Bir e-posta istemcisinde bulunması gereken tüm özelliklere sahiptir. Bu sayede klasörü düzenleme, adres defteri, mesaj bulma, MIME desteği gibi seçeneklerin olduğunu görebilirsiniz.
-
Dolphin
Dünyanın en gelişmiş, tanınan topluluk yazılımı olarak Dolphin öne çıkmaktadır. Birçok web topluluğunun oluşturulması için kullanıldığı gibi arkadaşlık sitelerinde, sosyal ağlarda kullanımı gözlemlenmektedir. Bağımsız, indirilebilir ve özelleştirilebilir olmasının yanı sıra ücretsizdir. Bu sayede sunduğu hizmetlerden herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu olmadan yararlanabilmeniz mümkündür. Çeşitli gruplar, posta kutusu, video paylaşımı veyahut görüntülü sohbet için uygundur.
-
Joomla
Joomla, web sitelerin ve başarılı çevrimiçi uygulamaların hazırlanmasında önemli bir destek sağlamaktadır. Dünya genelinde tanınan, ödüllü bir içerik yönetim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Barındırdığı en temel avantajlardan birisi ise kullanım kolaylığına sahip olmasıdır. Çok yönlülüğü, anlaşılır yapısı sayesinde günümüzde birçok web sitesinin yazılımı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca popüler web sitelerinde de örnek bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Ücretsiz olarak kullanılabilen Joomla, açık kaynaklı, başarı odaklı bir içerik yönetim sistemidir.
Softaculous Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Softaculous birçok avantaja sahiptir. Bunlardan ilki kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasıdır. Sahip olduğu kolay ve anlaşılır yapı sayesinde kullanıcılar için de oldukça pratik bir seçenektir. Ayrıca Ajax teknolojisini kullanıyor olmasından ötürü ayarları kişiselleştirmeye uygundur. Softaculous kullanmanın avantajları nelerdir sorusunun en dikkat çekici cevapları arasında hazır komut özelliği bulunmaktadır. Her gün yeni komut dosyaları var olan Softaculous, birden fazla seçenekle kullanıcıların beklentilerini karşılamaktadır. Kurtarma ve yedekleme özelliği, hazırlanan sitelerin başka bir yerde saklanıp korunmasını mümkün hale getirmektedir. Aynı zamanda web siteler için güncellemelerin sunulması, çeşitli problemlerin engellenmesini sağlamaktadır. Web siteler için son sürüm güncellemelerden yararlanabilmeniz mümkündür.
Softaculous Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
Softaculous kullanmanın dezavantajları nelerdir sorusunun cevabı olarak birkaç örnek vermek mümkündür. Öncelikli olarak otomatik yükleme sırasında uygun olmayan varsayılan ayarların kullanılması, yazılım ayarlarında değişikliğe gitmeyi gerektirebilmektedir. Bu da ayarların bazılarında değişikliğin önemli olduğunu göstermektedir. Bundan ötürü herhangi bir terslik olmasının, bazı sorunlarla karşılaşmanıza yol açmasına neden olacaktır. Softaculous dezavantajları arasında her web uygulamasını desteklemiyor oluşu da yer almaktadır. Desteklenmeyen bir uygulamayı indirmek istediğinizde Softaculous kullanımı mümkün değildir.
Softaculous Kullanırken Kullanıcılar Nelere Dikkat Etmelidir?
Softaculous kullanımı sırasında hosting sağlayıcınızın desteklemekte olduğu Softaculous sürümünü gözden geçirmelisiniz. Ayrıca Softaculous kullanılırken kullanıcılar nelere dikkat etmelidir sorusunun cevapları arasında güvenlik duvarı ayarları da yer almaktadır. Kullanıcıların güvenlik amacıyla bilgileri ve şifreleri dikkatli bir biçimde saklamaları önerilmektedir. Gerekli olan güncellemelerin ve güvenlik ayarlarının aksatılmadan yapılması da önemli bir noktadır. Web sitelerin güvenliği için ek bir hizmet ya da eklentilerin kullanılması da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Olası problemlerin yaşanması halinde ise profesyonel destek almaktan kaçınılmamalıdır.
Softaculous İçin Hangi Cihazlar Kullanılır?
Web sunucusuna komut dosyalarının yüklenmesi amacıyla Softaculous yükleyicinden yardım alınmaktadır. Günümüzde Nginx ve Apache http sunucu için kullanılan Softaculous, birçok cihazda çalışmaya uygundur. Softaculous için hangi cihazlar kullanılır sorusuna popüler web sunucuları, çeşitli programlama dilleri, veritabanları, komut dosyası yükleyicisi örnek olarak gösterilmektedir.
Softaculous Kullanımı Ücretsiz Mi?
Softaculous kullanımı ücretsizdir. Ancak tümüyle Softaculous kullanımı ücretsiz mi diye düşünüyorsanız, ücretli abonelikleri de bulunmaktadır. Premium özelliklerden yararlanabilmek için ücretli abonelik satın alınması önerilmektedir.
Softaculous Limiti Var Mıdır?
Softaculous limiti var mıdır sorusuna cevap olarak kullanım limitlerinin olduğu görülmektedir. Yani kullanıcılının Softaculous ücretsiz planlardan sınırlı bir şekilde yararlanması mümkündür. Belirli bir zaman dilimi için sunulan ücretsiz planın yanı sıra yükleme ve güncelleme işlemleri da sınırlıdır.