SPF, açılımıyla Sender Policy Framework, bir e-postanın göndericisinin kimlik bilgilerinin doğrulanması amacıyla kullanılmaktadır. Etkili bir güvenlik protokolü olarak bilinir. İleticinin karşı tarafa mail gönderme konusunda yetkili olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. İletinin posta sunucunuzda kayıtlı olmaması halinde ise gönderilen mesaj reddedilmektedir. SPF güvenlik konusunda önemli bir rol oynadığından, dijital hizmetlerin büyümesinde etkili bir gelişme olarak görülmektedir. Bu sayede kötü kullanmak ve kimliği gizlemek gibi girişimlerin artmasının önüne geçilebilmektedir. Günümüzde e-posta teslim edebilmek ve e-posta alış verişlerinin güvenli olmasını sağlamak amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Pek çok şirketin kullanmakta olduğu e-posta araçları ihtiyaca göre değişmektedir. Yani şirketlerin isteklerine, gereksinimlerine göre farklı e-posta araçlarını kullandığını görebilirsiniz. Alıcı sunucuların yetkili göndericiler tarafından mail gönderdiğini anlaması için ise doğrulama yapılması beklenir. Bu noktada SPF nedir araştırmaları öne çıkmaktadır. SPF kusursuz bir güvenlik yöntemi olması da sağladığı avantajların önemli göz ardı edilmemelidir.
SPF Kaydı Sorgulama
SPF kaydı yapıldıktan sonra gerçekleşen değişikliklerin DNS sistemine yayılması biraz zaman almaktadır. Kaydın doğruluğunun sorgulanması için ise SPF kaydı kontrol araçları bulunmaktadır. Çeşitli platformlar içerisinde ücretsiz bir şekilde kullanılmakta olan “SPF kaydı sorgulama” araçları mevcuttur. Bu araçlar sayesinde giden mailin kimliğinin doğrulanması mümkündür. Öncelikli olarak SPF kaydının olduğu tespit edilmektedir. Sonrasında ise yapılan kayıt işleminin geçerli olup olmadığı gözden geçirilmektedir. SPF kaydının sorgulanması için ilk olarak alan adının ekranda yer alan kayıt sorgulama çubuğuna girilmesi gerekir. Sonrasında istenen sonuca ulaşmak için sorgulama butonuna tıklamalısınız. Sorgulama sırasında yapılan analiz güvenlikle alakalı riskleri, yetkili durumdaki IP adreslerini belirlemektedir. Sonrasında ise talebe göre alan adına mail göndermekte yetkili olma durumu kontrol edilmektedir. Bunun için de bir IP adresi belirlenip, ona uygun olarak sonuç alınmaktadır.
SPF Kayıt Sistemi Nasıl Çalışır?
SPF kayıt sisteminin çalıştırılması için öncelikli olarak kaydınızın yayınlanması gerekir. Yani alan adı sahibinin, alan adı DNS içerisinde mail SPF kaydı yayınlaması beklenir. Kayıt işlemi ise ilgili alan adına e-posta gönderme konusunda yetkili olan e-posta sunucularının belirlenmesine yaramaktadır. E-posta gönderdiğiniz zaman ise gönderen kişinin alan adı hakkında bilgiler barındırmaktadır. E-posta alım işleminin sonrasında ise göndericinin alan adı çıkarılmaktadır. Sonrasında ise gönderinin alan adının SPF kaydı alınmaktadır. Bunun için ise DNS araması yapılmaktadır. SPF kaydında alan adında hangi sunucuların mail göndermesine izin vermediğini tanımlamaktadır. Böylece mail sunucusu, maili gönderen sunucunun IP adresini, yetkili olan sunucu listesiyle karşılaştırmaktadır. Kimlik doğrulama işleminin ardından da sonuç alınmaktadır. Böylece maili gönderen tarafın alıcı için yetkili bir olup olmadığı anlaşılmaktadır. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak da gerekli işlem yapılmaktadır. Yani e-posta kabul edilebileceği gibi spam olarak engellenmesi de olası durumlardan birisidir.
E-posta Kimlik Doğrulama Standartları Nelerdir?
En yaygın e-posta kimlik doğrulama protokolleri SPF, DMARC ve DKIM olarak örneklendirilmektedir. E-posta göndermenin temelinde yer alan protokol SMTP için herhangi bir kimlik doğrulama tekniği kullanılmaktadır. Bu durumdan ötürü de ilgili standartların oluşturulduğu gözlemlenmektedir. Detaylandıracak olursak SPF, göndericinin hangi IP adreslerinin ilgili alan adı için mail göndermeye uygun olduğunu belirlemeyi sağlamaktadır. DKIM, bir mailin taklit veyahut değiştirilmiş metin olmadığından emin olmak için kullanılır. Bunun için de bir tür şifreleme anahtarı kullanımı söz konusudur. DMARC ise SPF ile DKIM protokollerinin birleştirilmiş halidir. Alan adı sahiplerinin yetkilendirmesinin başarısız olması halinde alan adlarından gelen e-postanın nasıl ele alınacağını göstermektedir.
Güncel olarak kullanılmakta olan modern e-posta sistemleri, SMTP tamamlayıcısı olan kimlik doğrulama standartlarını bünyesinde tutmaktadır. Uygulama aşamasında kullanılan bu standartların tümü ise DNS sisteminden gelmektedir. Karışık mail göndericilerine karşı, güvenli ve tespit edilebilir bir kimlik doğrulama sunmaktadır. DNS, detaylı bir araştırma, doğrulama işlemleri sonucunda alan adının uygunluğunu belirtmektedir.
SPF Kaydı Nasıl Yapılır?
SPF kaydı nasıl girilir adımlarında ilk olarak yetkili e-posta sunucularını belirlemelisiniz. Yani alan adında mail göndermede yetkili olan sunucuları belirleyip IP adreslerini belirlemeniz gerekir. Bu sayede işletmenize ait e-posta sunucularını seçerek kayıt oluşturabilirsiniz. İkinci aşamada ise SPF politikalarını hazırlamalısınız. Politikaların belirlenmesinin ardından hangi sunucuların alan adınıza mail göndermesine izin verildiğini netleştirmiş olursunuz. Bu aşamada sadece belirli sunuculara izin verebilirsiniz. Üçüncü aşamada SPF biçimini seçmelisiniz. SPF kayıtları genel olarak TXT kaydı olarak yayınlanmaktadır. Önemli olan nokta ise kaydın belirli formatta olması, önemli bilgileri kapsamasıdır. SPF kaydının yayınlanması için ise alan adınızın DNS yönetimine gitmelisiniz. Burada DNS ayarlarına girip TXT kaydı eklemelisiniz. Yeni TXT kaydının ardından bilgisayarın adını belirleyip SPF kaydını yapıştırmalısınız.
cPanel SPF Kaydı
cPanel üzerinden Sender Policy Framework kaydı açmak, e-posta iletişimini çok daha güvenli bir hale getirmektedir. Kayıt işlemlerini başlatmak için ise öncelikli olarak cPanel girişi yapmalısınız. Tarayıcınızı açıp hosting sağlayıcınız tarafından sunulan cPanel giriş bilgilerini kullanarak oturum açmalısınız. Sonrasında e-mail bölümünü bulmalısınız. Burada SPF seçeneğini aramalısınız. SPF genel olarak etiketlenmiş bir seçenek olarak sunulmaktadır. Sonrasında ise SPF kaydınızı düzenleyebilirsiniz. Düzenleme yapabileceğiniz gibi yeni bir kayıt açmanız da mümkündür. Bir SPF kaydınız yoksa yeni kayıt açmak için SPF kayıt alanına gitmelisiniz. Burada ilgili düzenlemeleri yaptıktan sonra da değişiklikleri kaydetmek için ilgili düğmeye tıklamalısınız. Kayıt güncelleme aşamasında ise DNS kaydını güncelleyebilirsiniz. cPanel genel olarak sizlere bu kısımda ilerlerken kullanacağınız talimatları sunmaktadır. cPanel SPF kaydı için gerekli adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak e-posta iletişimini güvenli bir hale getirebilirsiniz.
Plesk SPF Kaydı
Plesk SPF kaydı için ilk olarak web tarayıcınızı açmalısınız. Hosting sağlayıcınızın size ilettiği Plesk giriş bilgilerini kullanarak panele girebilirsiniz. Panel içerisinde web iste ve domain bölümüne gidip buradan SPF kaydı yapabilirsiniz. Eklemek istediğiniz alan adını seçtikten sonra da alan adının alt kısmında kalan mail sekmesine tıklamalısınız. Mail sekmesinde genel olarak “Mail Settings” bölümü yer almaktadır. Bu bölüme girip SPF kaydını etkin hale getirebilirsiniz. SPF kaydını yapılandırma işlemi sırasında ise karşınıza çıkan metin kutusuna, SPF kaydını ekleyebilirsiniz. Yapmış olduğunuz değişiklikleri kaydettiğinizden emin olup işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. İlgili adımları takip etmenizin ardından da Plesk Panel kaydını eklemiş olursunuz. Böylece e-posta iletişiminiz çok daha güvenli bir hal olacaktır.
Gmail SPF Kaydı
Gmail SPF kaydı kurmak için bazı basit adımların tamamlanması gerekmektedir. Bu sayede hızlı ve kolay bir şekilde gerekli işlemleri bitirip sonuca ulaşabilirsiniz. İlk kısımda e-posta yönlendirmesi için kullanılan IP adreslerini seçmelisiniz. Bir işletme olarak çalışıyorsanız işletmenizin mail göndermek amacıyla kullanıcı mail sunucularını listelemelisiniz. Sonrasında ise göndericilerin etki alanlarını tanımlamalısınız. Tüm alan isimleri için SPF kaydı oluşturmanız halinde güvenliği arttırmış olursunuz. SPF kaydının oluşturulmasının ardından ise yayına geçmelisiniz. SPF kaydını DNS içerisine yayınlayabilirsiniz. Çünkü DNS kaydı, kayıtlı olan URL’yi sizin adınıza mail göndermekte olan IP adresleri ile eşleştirmektedir. Böylece bir mail aldığınız zaman göndericisinin DNS kaydı olup olmadığına bakılmaktadır. Listeyle yapılan karşılaştırmanın sonucunda da ilgili adımlar takip edilmektedir.
Hotmail SPF Kaydı
Hotmail güvenliğinin sağlanabilmesi için kullanılan bazı adımlar mevcuttur. Bunlardan birisi de Hotmail SPF kaydı olarak bilinir. Kayıt işlemlerinin tamamlanması için ise öncelikli olarak hosting panelinize giriş yapmalısınız. Buradan DNS yönetimine gitmeli ve bir TXT kaydı açmalısınız. Burada ilgili alan adlarının eklemesini yapabilirsiniz. SPF kayıtlarının oluşturulmasının ardından e-posta doğrulaması yapabilir ve güvenliğinizi arttırabilirsiniz. Böylece listenizde yer alan IP adresleri veyahut alan adları tarafından gelen mailler kabul edilmektedir. Listede yer alan mailler ise güvenlik önlemleri neticesinde spam olarak görülmektedir.
Yandex SPF Kaydı
Alan adınızdan iletilen mailin, hedef mail adresine spam olarak düşmesini önlemek için SPF kaydı yapılmalıdır. Yandex SPF kaydı için ise DNS servis sağlayıcınızın sunduğu kontrol paneline giriş yapmalısınız. Kaydın yapılandırılmasını sağlamak istediğiniz zaman sunucuların listesini barındıran bir TXT hazırlamalısınız. TXT kaydı için ek sunucu girişlerini yapmalısınız. İlgili adımları tamamladıktan sonra ise değişikliklerin işlenmesini beklemelisiniz. İnternette yer alan DNS sunucularının yeni DNS kayıtları ise 72 saate kadar sürebilmektedir.
SPF Kaydı Oluşturmanın Faydaları
SPF kaydı oluşturma işlemi oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. SPF alan adının gönderilen maillerin gerçek olduğundan emin olmayı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca müşterilerinizin, bilgisayar korsanları tarafından kandırılmasının önüne geçmek açısından da önemi büyüktür. Temel faydalarından söz edecek olursak da SPF ile göndericinin sunucu gerçekliği koruma altına alınmaktadır. Böylece e-posta sahteciliğinin önüne geçilmektedir. SPF kaydı ekleme işlemi ile e-postaların teslim edilme oranında da artış gözlemlenmektedir. Alıcı sunucularda SPF kontrolü yapıldığı zaman göndericinin yetkili olduğu tespit edilmektedir. Böylece e-postanın spam olarak işaretlenmesi veyahut reddedilmesi gibi riskler en aza inmektedir.
SPF kaydı nasıl oluşturulur adımlarını tamamladığınız zaman yetkili sunucular sorunsuz bir şekilde tanımlanabilir. Doğru tanımlamaların yapılmasıyla birlikte uygun mailler spam olarak işaretlenmez. Bu durum yanlış pozitiflerin önüne geçilmesi açısından da avantajlı bir durumdur. E-postaların hedef alıcıların gelen kutularına iletilmesi için gerekli ortamı oluşturur. Ayrıca SPF ile olumlu gönderici itibarı oluşmaktadır. Göndericinin itibarının sürdürülmesinde de etkisinin olduğu gözlemlenmektedir. Alan adı sahipleri, SPF uygulamaları ile kimlik doğrulamada güvenli bir ortama sahip olmaktadır. Ayrıca pek çok e-posta sağlayıcısının e-posta politikaları gereğince SPF kullanımına teşvik ettiği görülmektedir.
SPF Kaydı Neden Gereklidir?
SPF kaydı üzerinden yapılan kontroller İSS yani İnternet Servis Sağlayıcı ile yapılır. İSS gönderici tarafından iletilen maili iletmeden önce incelemeye almaktadır. Bu sayede göndericinin yetkili bir sunucu olup olmadığını belirlemektedir. Bu aşamada ise SPF kayıt bilgilerinden faydalanır. SPF kaydında sunucunun IP adresi bulunuyorsa, iletime izin verilir. Ancak SPF kaydında sunucunun yetkisiz biri olduğu anlaşılırsa, o zaman alıcıya teslimat sağlanmaz. Bundan ötürü SPF kayıt işlemlerinde yapılan sorgulama üçüncü kişilerin, başkalarının e-posta adresleri üzerinden mail iletmesini engellemektedir. Ek olarak SPF ile gereksiz ve izinsiz e-posta alımlarına da izin vermemektedir. Böylece alıcının gelen kutusu çok daha temiz ve verimli bir hal almaktadır.