Remote Procedure Call, Türkçe karşılığı ile “Uzaktan Yordam Çağrısı” farklı bilgisayar ya da ağlar arasında iletişim kurmak amacıyla kullanılmaktadır. RPC olarak kısaltılan bu etkin teknoloji, programcıların uzakta olan sunucularda yapılan işlevleri yerine getirebilmeyi sağlamaktadır. Yani uzaktaki sunucuları tıpkı yerel bir işlevi çağırıyormuş gibi uygun bir ortam hazırlamaktadır. RPC işlev sırasında yaşanan süreçteki iletişim türlerinden birisidir. Farklı adreslere sahip olan süreçlerin birbiriyle iletişime geçmesine ortam hazırlamaktadır.
RPC kullanım alanları incelendiğinde birçok alanla karşılaşmak mümkündür. Genel olarak dağıtık sistemler, bulut tabanlı uygulamalar için kullanılmaktadır. Örnek üzerinden ilerleyecek olursak e-posta servislerinde sıklıkla kullanıldığı söylenebilir. Sistem içerisinde mail almak, mail göndermek amacıyla mail sunucusuna SMTP protokolleri ile bağlanabilmektedir. Buna karşın aynı iletişim RPC protokolü üzerinden de sağlanabilmektedir. Elbette RPC nedir sorusuna da aynı örneklendirmeler üzerinden tanımlama yapılabilmektedir.
RPC Windows işletim sistemleri kullanılan sunucu uygulamalarında kullanıma uygundur. Ek olarak Apple gibi işletim sistemlerinde de tercih edilmektedir. Geniş kullanım alanına sahip olan PRC farklı programlama dilleri içerisinde iletişim kurabilmesinden faydalanmaktadır.
RPC Neden Tasarlandı?
RPC (Uzaktan yordam çağrısı), dağıtık sistemlerdeki iletişimin kolaylaşması amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda RPC mimarisinin temelinde, dağıtık sistemler arasında yer alan uygulamaların veri iletişimini kolaylaştırmaktadır. Söz konusu teknoloji, istemciler ve sunucular arasındaki iletişimin çok daha başarılı bir hale getirmektedir. Bu amaçla tasarlanmış olan PRC, programcıların uzaktan etkileşim faaliyetlerini kodlamadan, farklı ağ paylaşımlı bilgisayarda çalıştırmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda siber güvenlik dünyasında da önemli bir rol edindiği de bilinenler arasındadır.
RPC sunucu teknolojisi, bulut tabanlı uygulamalarda büyük avantajlara sahiptir. İstemcilerin sunucuyla olan iletişiminin çok daha kolay bir hale gelmesinde rol oynamaktadır. Ayrıca geleneksel prosedürler üzerinden etkileşime girmelerine ortam hazırlamaktadır. PRC, dâhili mesaj iletimi ile ilgili olan işlemleri kullanıcılardan gizlemektedir. Böylece geliştiricilerin çalışmalarının çok daha verimli bir hale gelmesini sağlamaktadır. Endüstri alanında da geniş bir kullanıma sahip olan uzaktan yordam çağrısı, mikro servis mimarisinde, servisler arası iletişim faaliyetlerinde tercih edilmektedir. Ayrıca güvenlik analiz faaliyetlerinde, çeşitli olayların tespitinde kullanıma uygundur.
RPC Uygulaması Güvenilir mi?
RPC uygulaması birden fazla faydaya sahiptir. Örneklendirecek olursak basitlik bunlardan birisidir. Geliştiricilerin, karışık ağ sistemleriyle uğraşmasının önüne geçmektedir. Böylece karmaşık sistemlerle ilgilenmeden uzakta yer alan prosedürleri çağırmaktadır. Böylece kod yazma gereksinimleri en aza inmektedir. Kod yazma ihtiyacının azalması, akabinde projelerin geliştirme hızını da arttırmaktadır. Yerel prosedür çağrısına benzeyen bir performans barındıran PRC, hızlı bir şekilde verileri aktarmaktadır. Barındırdığı bu özellikle birlikte önemli uygulamalarda güçlü bir rol oynamaktadır. Dağıtık sistemlere olan desteğiyle de pek çok alanda dikkat çekmektedir. Dağıtık sistemlerin yönetiminin kolaylaşması konusunda iletişime destek olmaktadır.
RPC uygulaması gelecek dönemde de büyük bir önem kazanacağı düşünülmektedir. Bu düşüncenin temelinde ise bulut tabanlı uygulamaların yaygınlaşması yer almaktadır. Ek olarak yapay zekâ alanındaki faaliyetler, RPC server alanındaki kullanımını arttıran detaylardan birisidir. Gelecek dönemde ise RPC uygulamasının gelişmesi sürecinde, güvenlik konularındaki iyileştirmelerin daha da artmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
RPC Protokolleri
RPC protokolleri için birçok farklı örnek gösterilebilmektedir. Günümüzde yaygın olan PRC protokollerinden bahsedecek olursak;
- XML-RPC, verilerin XML formatında iletildiği basit RPC protokollerinden birisi olarak tanımlanmaktadır. HTTP üzerinden iletişim kuran RPC, sıklıkla web servislerinde tercih edilmektedir. XML-PRC farklı sistemlerdeki veri alışverişinin kolaylaşmasını sağlar. Çünkü XML-RPC, platformdan bağımsız olarak kullanıma uygundur.
- gRPC, Google tarafından gerçekleştirilen protokolleri arasındadır. HTTP/2 protokolü üzerinden çalışmaktadır. Yüksek performanslı olduğu gibi tanımlama dili de Protocol Buffers tercih edilmektedir. Güvenilir, hızlı bir yapısı olduğu görülmektedir. Yoğun bir biçimde kullanıldığı alan ise mikro hizmet mimarisi olarak bilinmektedir.
- JSON-RPC verilerin JSON formatı ile iletildiği protokoller türlerinden birisidir. XML-RPC protokolü ile benzerlik göstermesine karşın daha hızlı ve hafif olduğu bilinmektedir. Web uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu iletişiminde basit bir yapısının olduğu bilinmektedir.
- SOAP yani “Simple Object Access Protocol”, XML tabanlı bir protokoldür. Web servislerinde kullanılan SOAP, yapısal olarak karmaşıktır. Bundan ötürü de etkili güvenlik özelliklerine sahiptir. Ayrıca büyük işletmelerin kritik uygulamalarında kullanılırken, işlem bütünlüğünde de bir rol almaktadır.