403 forbiden hatası, istek gönderilen adreste ya da kaynakta yapılan sorguların yasak olduğunu belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu hatanın alınmasının ise birden fazla sebebin olduğu bilinir. Giriş bilgilerinin hatalı veyahut eksik olmasından kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda yapılan sorgu sayılarının normalden fazla olmasına bağlı olarak da 403 hatası alınabilmektedir. Daha açıklayıcı bir şekilde anlatacak olursak ilgili sayfada ya da kaynakta yalnızca belirli IP adreslerinin yapılması için kısıtlama getirilebilmektedir.
“Forbiden” 403 hatası için kullanılmaktadır. İnternet kullanıcılarının bu hatayı alması, istemcinin ilettiği talebin, sunucu tarafından kabul edilmediğini yansıtmaktadır. Ayrıca istemcinin iletim sağladığı talep için, ilgili kaynağa erişime izninin olmadığını göstermektedir. Örnekler üzerinden ilerleyecek olursak bir internet sunucusu erişim izni olmayan bir kullanıcıdan gelen talebi reddedebilmektedir. Reddetmesi halinde ise 403 hatası alınmaktadır. 403 forbiden hatası nedir şeklinde araştırma yapanlar ise genellikle birden fazla ifadeyle karşılaşmaktadır. Bazı örnekler verecek olursak;
- “403 forbidden”,
- “Forbidden”,
- 403 Hatası”,
- “403”,
- “Error 403”,
- “403 Erişim Engellendi”,
- “Error 403- Forbidden”,
- “Forbidden: You don’t have permission to Access on this server”,
İlgili 403 hatasını her cihazda alabileceğiniz gibi kullandığınız farklı işletim sistemlerinde de karşılaşmanız mümkündür. Genel olarak incelendiğinde 404 hatası kadar yaygın olmadığı görülmektedir. Buna karşın aktif bir şekilde internet kullanan kişilerin 403 hatasıyla karşılaştığı söylenebilir. Sizler bu hata ile karşı karşıya kaldığınız zaman ise bir önlem almanız gerekmez. Size ait bir web sitesinde 403 hatası alıyorsanız ise teknik ekipten destek alabilirsiniz. Böylece hızlı bir şekilde 403 hatası nasıl çözülür tarzındaki sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Sitenizin kullanıcı deneyiminin artması, SEO performansının yükselmesi gibi noktalarda da yaşayabileceğiniz olumsuzlukları en aza indirmiş olursunuz.
403 Hatasının Sebepleri Nedir?
403 hatası nedir sorusunun ardından bu hatanın neden yaşandığı sorgulanmaktadır. Bu araştırmaların sonucunda ise sorunun tek bir nedene bağlı olmadığı görülmektedir. Yani 403 hatası sayısız nedenden ötürü oluşabilecek bir durum olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde karşılaşılan Error 403 uyarısının en yaygın nedenlerinden söz edecek olursak birincil durum, dosya ve klasör izinlerinin yanlış verilmesidir. Yani kullanıcıların kaynak erişiminin kısıtlanması için hazırlanan ayarların yanlış yapıldığı gözlemlenmektedir. Bu nedenden ötürü ziyaretçilerin internet sayfası içeriklerini okumakta zorlanması olası durumlar arasındadır.
403 hatası nedenleri arasında kullanıcı kısıtlamaları da bulunabilir. Bir içeriğe yalnızca kimliği doğrulanmış olan kişilerin erişimine izin verilebilmektedir. Bu durumda kimliği doğrulanmamış durumda olan kişilerin erişim sağlamasına engel olunmaktadır. Özellikle içerik kullanıcı sayısının sınırlı olduğu yerlerde bu uygulamayla karşılaşılmaktadır. Örnek olarak ise okullar, kütüphaneler ve iş ofisleri gösterilmektedir.
Bazı internet sitelerinde sadece belirli bir bölgede yaşayanlar için erişim sağlanmaktadır. Dünya genelindeki tüm noktalardan erişim sağlanması mümkün değildir. Örnek olarak ise günümüzde popüler olan birçok dijital kanal gösterilebilmektedir. Netflix de bunlardan birisidir. Var olan diğer nedenler arasında ise yasaklı IP adresleri yer almaktadır. Belirli durumlarda da internet siteleri dosyaların, verilerin korunması için erişimi önlemektedir. Bu aşamada da dizin taramasına engel olunmaktadır.
403 hatası nasıl düzeltilir şeklinde araştırmalar yapmadan önce, sorunun neden kaynaklandığının öğrenilmesi gerekir. Genel olarak da sorun, kaynağına göre çözümle buluşturulmaktadır. Sizler de bu hatayı almanıza neden olacak durumları araştırırken WordPress eklenti sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. WordPress eklentilerinin 403 ve benzeri hataları tetiklediğini görebilirsiniz. Eklentilerin yanlış yapılandırılması, başka bir eklentiyle uyumsuz durumda olması nedenler arasındadır. Son olarak web sitelere kötü amaçlı yazılımların bulaşması, güvenliğin tehdit altında olmasına neden olabilmektedir.
403 Hatası Nasıl Düzeltilir?
403 hatasını düzeltmek için kontrol etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor.
URL’nin Doğruluğundan Emin Olun
403 hatası aldığınız zaman öncelikli olarak erişim sağladığınız URL adresini kontrol etmelisiniz. URL adresinin yanlış yazılması da söz konusu hatanın alınmasının nedenleri arasındadır. Ancak giriş yaptığınız adresin doğru ve eksiksiz yazıldığından eminseniz, çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz. 403 hatası çözümü için, kullandığınız bir internet adresi değil de dizin olabilir. Bu durumda web site dizinlerine direkt olarak erişim kısıtlı olabilmektedir. Bu durumda 403 hatasıyla karşılaşmanız olasıdır. Sayfayı yeniden yükleyebilirsiniz. Yeniden yükleme için “F5/Ctrl + F5” tuşlarını kullanabilirsiniz. Genel olarak incelendiğinde yeniden yükleme işlemi oldukça basittir. Geçici olan sorunların çözümünde kullanıldığı görülmektedir.
Tarayıcınızın Önbelleğini Temizleyin
Tarayıcı önbelleğinde komutlar, resimler gibi birçok kaynak depolanmaktadır. Depolama işlemi sayesinde internet sitelerinin yükleme süresi hızlanmaktadır. Ancak belirli durumlarda sayfaların gerçek sürümü ve önbellekteki sürümü arasında uyumsuzluklar görülmektedir. Bu durumda 403 hatası karşınıza çıkmaktadır. Sorunun çözümüne ulaşabilmek için tarayıcınızın önbelleğinde temizlik yapabilirsiniz. Tarayıcınızı temizlemek için öncelikli olarak Google Chrome girişi yapıp ayarlara girebilirsiniz. Güvenlik kısmından ilgili adımları takip ederek önbelleğini temizleyebilirsiniz.
Dosya İzinlerini Değiştirin
İnternet sitenizin sunucusunda yer alan her dosyada erişimi kontrol atlında tutan dosya izinleri bulunmaktadır. Söz konusu izinler üç basamaklı sayılarla temsil edilmektedir. Her bir basamak sahiplerin, grupların izin düzeylerini yansıtmaktadır. Belirli durumlarda bu dosya izinlerinin değiştiği gözlemlenmektedir. Ayrıca ayarlamaların hatalı bir şekilde yapılması da olası durumlar arasındadır. 403 hatası da bu sorunun olmasına yol açmaktadır. Öncelikli olarak sitenizin dosya izinlerini kontrol edebilirsiniz. Dosya izinlerinin değiştirilmesi için ise öncelikli sunucunuza bağlanmalısınız. Sitenizin köküne gidip, izin ayarlaması yapacağınız klasöre giriş yapmalısınız. İzinlerin gerekli olacak şekilde düzenlemesini yapıp değişiklikleri kaydetmelisiniz.
Kötü Amaçlı Yazılım Kontrolü Yapın
WordPress sitenize kötü amaçlı yazılımların sızması halinde 403 forbiden hatası oluşmaktadır. 403 forbiden hatası nasıl giderilir diye düşünüyorsanız, belirli aralıklarla yazılım kontrolü yapmalısınız. Aynı zamanda yakın dönemde güncellediğiniz yazılımları da kontrol etmelisiniz. Böylece yazılımların yüklenmeme, yükseltilme durumlarını da öğrenebilirsiniz. Yazılımların yenilenmesi için uygulanan özel talimatlarla ilgili bilgi almak için de resmi web sitesini kontrol edebilirsiniz. Bilgisayar korsanları, siber saldırganlar olası güvenlik açıklarından faydalanmaktadır. Riskin en aza inmesi için son güvenlik güncellemelerinden yararlanmalısınız.
.htaccess Dosyanızı Kontrol Edin
İnternet sitelerinin yönlendirmeleri, erişim kısıtlamaları gibi detayları kontrol etmek için .htaccess yapılandırma dosyası kullanılmaktadır. Bu dosyada bulunan kuralların çakışması, sözdiziminin yanlış olması 403 hatasının oluşmasına yol açmaktadır. Bu hataların en temel nedenleri arasında yapılandırma kurallarının yanlış olması yer almaktadır. İstenmeyen kuralların kötü amaçlı yazılım türleri olarak alt dizinlere eklenmesi de olasıdır. Bu yüzden .htaccess dosyalarının gözden geçirilmesi gerekir. Kontrol için ise dosya yöneticinize gidip .htaccess dosyasına ait dizinleri kontrol etmelisiniz. Ayrıca önlem amaçlı CPanel içerisindeki dosyayı sağ tıklayarak indirebilirsiniz. Böylece dosyanızı yedeklemiş olursunuz.
Eklentileri Devre Dışı Bırakın
Web sitenizde bulunan hatalı eklentiler 403 hatasıyla karşılaşmanıza yol açabilmektedir. Sorunun temelini oluşturan eklentinin belirlenmesi için eklentilerinizi devre dışı bırakmalısınız. Tamamen devre dışı kalan eklentilerin etkinleştirilme işlemini ise tek tek yapmalısınız. Bu sayede gerçekleştirdiğiniz her etkinleştirme sonrasında soruna yol açıp açmadığını kontrol edebilirsiniz. Eklentilerin devre dışı bırakabilmesi için ise WordPress kontrol paneline erişim sağlamalısınız. Sorunlu olan eklentinin tespit edilmesinin ardından ise silme veyahut güncelleme yapabilirsiniz.
403 Hatasının SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
403 hatası almanız halinde birçok konuda olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. Kullanıcı deneyiminin zedelenmesinin yanı sıra SEO performansında da düşüşlerin olduğunu görebilirsiniz. Bu durum arama motorundaki botların sitenizdeki tarama süreçlerini etkilemektedir. 403 forbidden hatasının arama motoru optimizasyonu üzerindeki etkilerinden söz edecek olursak da arama motoru botlarında içeriğe erişim zorlayabilir. Arama motoru botları, sitenizi taradığında içeriklere göre indeksleme yapıp değerlendirmektedir. Buna karşın 403 hatası botların, web sitenizin sayfalarına erişimine engel olur. Sonucunda ise botların sayfasına erişim sağlanamaz.
Arama motorlu botlarının taramasının sonucunda sürekli erişim sorunu yaşanıyor olabilir. Erişim sorunun sürekli olması, sayfanın değersiz olmasına neden olmaktadır. Sayfanın görünürlüğünü kaybetmesi de olası durumlar arasındadır. Ayrıca bu durumdan sadece 403 hatası ile karşılaşılan sayfa etkilenmez. İlgili sayfanın yanı sıra o site de olumsuz yönde etkilenmektedir. Arama motorları sürekli olarak aynı sorunu tespit ettiğinden, site güvenilir olmayan bir kaynak olarak yorumlanmaktadır. Böylece arama motorunda sitenin genel sıralamasında da düşüş yaşanmaktadır. Ek olarak arama motorları, her web sitesinin taranması için belirli bir bütçe ayırmaktadır. Bu bütçe “crawl budget” şeklinde tanımlanır. 403 hatası alan sitelerde ise botlar, tarama verimli olmadığından istenilen sonuca erişemez. Bundan ötürü de önemli sayfalar taranamadığı gibi tarama bütçesi de boşa gitmektedir. Tüm bu istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için ise 403 hatasının SEO üzerindeki etkilerini önlemek önemlidir. İlgili çözüm önerileriyle buluşup, hızlı bir biçimde sorunu ortadan kaldırdığınızdan emin olmanız gerekmektedir.