Spam mail, yani istenmeyen e-posta, alıcı tarafın onayı olmadan iletilen mail olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak şüpheli olarak nitelendirilen ürün veyahut hizmetlerin satışı amaçlanarak gönderilir. Aynı zamanda spam maillerin büyük bir kısmı aldatıcı maillerdir. Dolandırıcılık gibi çeşitli bilişim suçlarından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tarz mailler e-posta üzerinden yapılan pazarlama işlemlerinin karanlık tarafı olarak nitelendirilmektedir. Sıkça tercih edilen spam mail konuları içerisinde ise çevrimiçi kumar, kripto para, ilaç, evden çalışma teklifleri, yetişkin içerik gibi seçenekler bulunmaktadır.
İstenmeyen e-posta büyük oranlarla ticari amaçlı iletilmektedir. Finansal amaçlar gözeterek yönlendirme yapılmaktadır. Spam gönderiminde bulunan kişiler şüpheli malların tanıtımı, satımı veyahut yanlış bilgilendirme yaparak insanları kandırmaya çalışmaktadır. Bunun gerçekleşebilmesi için de potansiyel olan kişiler hedef seçilmektedir. Özellikle kötü amaçlı yazılımların indirilmesi, veri paylaşımı ve para gönderimi gibi amaçlarla insanlar kandırılmaktadır. Elbette alıcıların inanması, kandırılması amaçlanarak hazırlanan spam mail seçenekleri belirli aralıklarla değişiklik göstermektedir. Mailler, farklı konu içerikleriyle birlikte aktarılabilmektedir. Genel olarak incelendiğinde her gün 125 milyardan fazla spam mail gönderimi gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. Büyük oranla gerçek kişiler tarafından gönderilen bu spam mailler, botnet üzerinden de aktarılabilmektedir.
Spam Mail Nasıl Engellenir?
Spam mailleri ortadan kaldıramazsınız ancak korunmanız mümkündür. Sadece birkaç teknik ayar ve dikkatli e-posta kullanımı ile bu tarz olumsuzluklardan etkilenmezsiniz. İstenmeyen e-postaların rahatsız etmesinin önüne geçebilir, internet dünyasında güvenliğinizi sarsacak durumlardan korunabilirsiniz. Spam e-posta filtrelemeleri sayesinde, istenmeyen, zararlı mailleri yakalayabilirsiniz. Böylelikle e-postaların direkt olarak gelen kutunuza düşmesinin yerine istenmeyen e-posta kutusuna gitmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak güncel filtreleme yöntemleri içerisinde resimlerin okunması da yer almaktadır. Bu şekilde metinler ayırt edilmektedir. Ancak bu tarz filtreleme işlemi sonucunda spam olmayan mailleri de filtrelemesi durumu söz konusudur. Spam maillerin engellenmesinin en güvenli yöntemlerinden söz edecek olursak da;
- Şüpheli durumda olan mailleri spam olarak işaretleyebilirsiniz. Böylece tehlikeli postalarla etkileşime girmemiş olursunuz. Maillerin içerisinde bulunan link, eklenti gibi risklerden etkilenmez, istenmeyen yazılımların cihazınıza indirilmesini engelleyebilirsiniz. Ek olarak bu tarz e-postaları ileten gönderici gruplarını işaretleyip diğer mailleri de otomatik bir şekilde istenmeyen kutusuna gönderebilirsiniz. Böylece sürekli olarak maillerinizi ayıklamak zorunda kalmazsınız.
- E-posta adresinizi, güven vermeyen kaynaklarla paylaşmaktan kaçınmalısınız. İnternet üzerinden bazı bilgilere ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Bundan ötürü de e-posta adresinizi tanımadığınız kişilerin eline geçmesine engel olmalısınız.
- Bilmediğiniz, tanınmayan şirketlerle e-posta adresinizi paylaşmamalısınız. Günümüzde her şirket dürüst bir şekilde çalışmamaktadır. Bundan kaynaklı olarak kullanıcı verilerinin üçünü şahıslarla para karşılığında satılması gibi durumlar söz konusudur. Bunlardan etkilenmemek adına e-posta hesabınızı güvenmediğiniz şirketlerle paylaşmaktan kaçınmalısınız.
- Spam mailleri açmamaya özen göstermelisiniz. Yalnızca mail içerisinde bulunan linke tıkladığınızda değil, mailleri açtığınız zaman da karşı tarafa bildirim gitmektedir. Bu durumda ise karşı taraf, mailin alıcıya ulaştığını anlamaktadır. İlerleyen süreçte ise farklı ve ikna edici mailler ile sizi kandırmaya çalışması ihtimaller arasındadır.
Spam Maillerden Nasıl Kurtulurum?
Spam maillerden kurtulmak için bazı önemler alabilirsiniz. İstenmeyen e-posta engelleme işlemi ise hem kişisel hem de kurumsal olarak gerçekleştirilebilmektedir. Örnekler üzerinden ilerlersek öncelikli olarak bilgisayarınıza veyahut telefonunuza muhakkak bir antivirüs programı indirmelisiniz. Mail adresinizi çeşitli sosyal medya platformlarına eklemekten kaçınmalısınız. Güncel olarak kullanılmakta olan form, site gibi yerlere mail adresinizi kaydetmeniz, spam maillerle karşılaşmanızın temel nedenlerinden birisidir. Ayrıca akademik toplantılarda, kongrelerde kayıt oluştururken mail adresinizi ekleyebilirsiniz. Bu durumda katılımcı listesinde yer alacak mail adreslerinin yayınlanmamasına dikkat etmelisiniz.
İstenmeyen e-posta engelleme yöntemleri arasında toplu olarak gönderilen maillere karşı dikkatli olmak bulunmaktadır. Tanıdığınız kişilerden gönderilmiş olsa da toplu maillerin güvenli olduğundan emin olduktan sonra açmaya özen göstermelisiniz. Spam maillerin içerisinde bazı bağlantı ve görseller bulunmaktadır. Bu e-postaları açmamalısınız. Özellikle içerisinde bulunan bağlantılara tıklamamalısınız. Spam e-postaları engellemeyi ihmal etmemelisiniz. Engellerken şikâyet de edebilirsiniz. Ayrıca iş amacıyla toplu mesaj iletiyorsanız, diğer kişilerin mail adreslerini gizlediğinizden emin olmalısınız. Dijital ortamlarda mail adresinizi paylaşmaktan kaçınmalı, iş amaçlı kullandığınız mail adresinizi başkalarıyla paylaşmamalısınız. Basit amaçlarla kullandığınız mail adresinizi kişisel, önemli bilgilere yer vermeyecek şekilde oluşturmalısınız.
Spam E-Posta Türleri Nelerdir?
İstenmeyen mail, ticari reklam, kazanç oluşturmak ya da belirli bir konuda kamuoyu elde etmek niyetiyle gönderilmiş olan toplu maillere denir. Bir kişinin mail adresine, rızası olmadan iletilen mail olarak yorumlanmaktadır. Ayrıca bir kişiye gönderilen spam mailin aynısı, milyonlarca kişiye de iletilmektedir. Bu da kişilerin zorlayarak, kandırılarak sonuca ulaştırılmaya çalışıldığı mail türü olduğunu göstermektedir. Spam mail türleri ise gönderim amaçlarına göre çeşitlendirilmektedir.
- Kampanya,
- Ticari reklam,
- Yasal olmayan faaliyetler hakkında duyurular,
- Belirli bir konuda kamuoyu oluşturma,
- Kimlik avı saldırıları,
- Politik bir görüş hakkında propaganda,
- Yanıltıcı vaatler gibi birçok seçenek spam mail türlerini oluşturmaktadır.
Spam Mail Gönderenler Alıcı Adresini Nasıl Buluyor?
Spam mail göndermek içi mailinizin ele geçirilmesinin birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Bu işlem için mail adresinizi sizden alabilecekleri gibi internet üzerinden ulaşmaları da söz konusudur. İnternet içerisinde yer alan herhangi bir siteye üye olmanız sırasında mail adresinizi verebilirsiniz. Spam gönderimi yapan saldırganlar da bir şekilde bu siteler üzerinden mail adresinizi ele geçirebilmektedir. Günümüzde hangi siteye kayıt olursanız olun, sizden mail adresiniz talep edilmektedir. Ancak kayıt oluştururken mail adresinizin korunma altında tutulacağına dair bir ibarenin bulunduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde aslında mail hesabınız spam mail gönderecek olan kişiler için açık hedef haline gelmektedir.
Spam maillerin alıcı adreslerini bulması amacıyla kullanılan bir diğer yöntem ise virüslerdir. Bilgisayarınıza bulaşan bir virüs, adres defterinizde bulunan mail adreslerine erişebilmektedir. Sizlere tehlikeli mailler iletmelerinin yanı sıra spam listelerine eklenmeniz de olası durumlar içerisinde yer almaktadır. Bundan ötürü bilgisayarlarınızı, telefonlarınızı olası virüslere karşı koruma altına aldığınızdan emin olmalısınız.
Herhangi bir siteye kayıt olurken mail adresinizi kullanmıyor olabilirsiniz. Ancak bu durum, mail adresinizin spam listesine düşmesini engellemez. Özellikle bir internet sitesinde açık bir şekilde yayınlanıyorsa başınız dertte olabilir. Çünkü internet tarayıcıları üzerinden yayınlanan mailler kontrol edilmektedir. Böylece spam gönderimi yapılan listelere eklenmektedir. Bu gibi bir durumdan etkilenmemek adına mail hesabınızı gizli tutmaya önem vermelisiniz.
Web site sahipleri ve kurumlar, spam mailleri engellemek için hangi önlemleri alabilirler?
Spam maillere maruz kalmamak için spam filtresi kullanabilirsiniz. Spam filtresi sayesinde e-postalarınız otomatik bir şekilde kontrol edilecektir. Böylece gönderilen spam içerikler otomatik bir biçimde tespit edilip spam klasörüne aktarılmaktadır. Bu şekilde spam maillere maruz kalmanızın önüne geçebilir, gelen kutunuzu daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. Hosting sağlayıcısı firmanızdan da size özel olacak şekilde özel spam ayarları yapmasını talep edebilirsiniz.
Yalnızca size ait bir web sunucu hizmeti satın almanız halinde spam maillere karşı korunabilirsiniz. Aynı zamanda mail adresinizin tamamen size özel olmasına özen göstermelisiniz. Kurumsal e-posta hizmetlerinizin ise spam filtreleme sistemine sahip olarak temin edilmesine dikkat etmelisiniz. İnternet sitesi açmak istediğiniz zaman ise Whois bilgilerinizi gözden geçirmelisiniz. Bilmediğiniz, güvenilir olmayan göndericilerden gelen e-postaları kontrol etmelisiniz. Spam mailler genel olarak hiç tanımadığınız kişiler tarafından gönderilmektedir. Bu tarz kişilerden, kaynaklardan gelen mailleri açmadan spam kutusuna aktarmalısınız. E-posta adresinizi de koruma altına almanız, spam mail sayısının azalması noktasında önemli bir rol üstlenmektedir. E-posta adresinizi herkese açık olan sitelere eklememelisiniz. Ek olarak çevrimiçi formların, anketlerin doldurulması sırasında kişisel bilgilerinizi gelişigüzel bir şekilde eklememelisiniz. Muhakkak güvenilirlikten emin olduktan sonra bu tarz girişimlerde bulunmalısınız. Böylece internet sitenizi ve kurum içi güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.