Bir internet sitesi, trafiği ne kadar yoğun olursa olsun, gelen taleplere karşılık verebilecek seviyede olmalıdır. Çünkü internet siteleri, ziyaretçilerin isteklerine karşılık verebilmeleri durumunda ön plana çıkacaktır. Ancak unutulmamalı ki internet sitelerinin popülerliğinin artması bazı yeni gereksinimleri de oluşmasına yol açmaktadır. Bu kısımda yaşanabilecek bir yük dengesizliği ise, sitenizin performans değerlerinin büyük oranda etkilenmesine neden olacaktır. Bu kısımda sunucuların yüklerini en uygun olacak şekilde dengelemesi beklenmektedir. Bu yüzden load balancer, Türkçe karşılığı ile yük dengeleme, büyük bir önem arz etmektedir.
Load Balancer, sunucu ve ziyaretçiler arasındaki yük dağıtım işleminin eşit bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu sayede web site performansı olumlu yönde etkilenmektedir. Aynı zamanda verimliliğin artması gibi önemli artılarının da olduğu gözlemlenmektedir. Load Balancer yükün dağılmasının ardından süreçle ilgili kontrol sağlamaktadır. Böylece işleyişle ilgili sorunların olduğu sunucuları yönlendirmekten kaçınmaktadır. Bu durum sistemin ölçeklendirilmesinin yanı sıra yüksek erişilebilirlik durumunu ortaya çıkarmaktadır. Sağlıklı olmayan sunucuya istek gönderilmediğinden ötürü de ziyaretçiler var olan sorundan etkilenmemektedir.
Load Balancer nedir sorusuna daha açıklayıcı bir cevap verecek olursak web sitelerde var olan yoğun trafiğin dengelenmesini sağlamaktadır. Trafik yoğunluğunun olumsuz durumlara neden olmasının aksine, en verimli şekilde değerlendirilebilmesine zemin hazırlamaktadır. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken nokta ise Load Balancer ile aynı hedefe gönderilen yönlendirmelerin farklı yollardan iletilmesidir. Böylece yoğunluk oluşmadan aktarımın sağlanması amaçlanmaktadır. Load Balancer sayesinde uygulama güncellemeleri sistemde herhangi bir kesintinin oluşmasını engellemektedir.
Load Balancer Ne İşe Yarar?
Load Balancer kavramı web siteleri için sanılandan çok daha önemlidir. Bundan dolayı birçok kişi load balancer ne işe yarar şeklinde sorular yöneltilmektedir. Detaylandıracak olursak yük dengeleme sayesinde web sitelerinde karşılaşabileceğiniz kesinti sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Böylece güçlü bir trafik alabilir, aşırı yüklenme ile ilgili problemlerden korunabilirsiniz. Bu durumun sonucunda ise sunucuları çok daha verimli bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Load Balancer sunmuş olduğu hizmetlerle yükün azalmasını sağlamaktadır. Böylelikle kullanıcıların deneyim açısından memnuniyetle bir araya geldiği gözlemlenmektedir. Yani web sitenizdeki yoğun trafiği yönlendirip ziyaretçilerin en iyi hizmetini almasını sağlamaktadır.
Load balancer algoritmaları ile veriler en etkili şekilde taşınabilmektedir. Yüklenmelerde oluşabilecek yoğunluk engellendiğinden ötürü de veri akışı sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir. Web sitenizi ziyaret etmek isteyen kişilere veriler en hızlı şekilde aktarılmaktadır. Bu durum gelen istekler ve kaynaklar arasında bir güç dengesinin sağlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu şekilde karşılayabileceğiniz problemleri de ortadan kaldırabilirsiniz. Load balancer kullanımı sistem içerisindeki güvenlik oranının artmasına da yardımcı olmaktadır. Herhangi bir probleme yol alacak trafiklerin kısa zamanda ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Yük dengeleme sayesinde var olan yoğunluk en kısa süre içerisinde tespit edilmektedir. Bu sayede oluşabilecek engellemeler hızlıca gerçekleştirilmektedir. Yük dengelemenin ölçeklenebilir olması, site içerisinde oluşabilecek yoğunluğun verimli bir şekilde yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bu durum sunucu kapasitesinin arttırılması anlamına gelir ve sonuç olarak maliyetlerin düştüğü gözlemlenmektedir.
Load Balancer Nasıl Çalışır?
Load balancer nasıl çalışır şeklinde araştırmalar yapılmaktadır. Bu sorulara cevap verirsek internet sitelerinin trafiği arttığında, yük dengeleyici farklı sunuculara kontrol etmektedir. Böylelikle hangi sunucunun trafiği en iyi şekilde yöneteceğine karar vermektedir. Karar sonucunda ise kullanıcı deneyimi çok daha iyi bir hal almaktadır. Load balancer sunucu ile ziyaretçinin cihazı arasındaki verileri yönetmektedir. Söz konusu yönetim işlemi ise genel bir bulutta, sunucu şirketinde veyahut veri merkezinde gerçekleştirilmektedir. Load balancer seçenekleri, isteklerin işlenmesinden emin olmak için de sürekli bir şekilde denetimler yapmaktadır. Gerekli olması halinde sağlıksız olan sunucuları, sorun çözülene kadar sunucu havuzundan kaldırmaktadır.
Load Balancer Türleri
-
Server Load Balancer (Sunucu Yük Dengeleme)
Load balancer türleri arasında yer alan seçeneklerden birisi sunucu yük dengeleme olarak isimlendirilmektedir. İş yüklerinin yeteneklere ve kullanılabilirlik durumuna bakılarak dağıtılmasını sağlamaktadır. Sunucu yük dengeleyicileri sayesinde isteklerin yönlendirilmesi için trafiğe güvenmektedir.
-
Hardware-Based Load Balancer (Donanım Tabanlı Yük Dengeleme)
Donanım tabanlı yük dengeleme türü içerisinde yerleşik sanallaştırma yetenekleri bulunmaktadır. Söz konusu yetenekler tek bir aygıt içerisinde birden fazla sanal yük dengeleyicinin bulunmasını sağlamaktadır.
-
Software-Based Load Balancer (Yazılım Tabanlı Yük Dengeleme)
Yazılım tabanlı yük dengeleme, sanal makinelerle çalışan load balancer türü olarak tanımlanır. Fiziksel yük dengeleme ile kıyaslandığı zaman çok daha esnek bir yapısının olduğu gözlemlenmektedir. Genellikle Linux, geleneksel hipervirözlerin süreçlerinde kullanılmaktadır.
-
Virtual Load Balancer (Sanal Yük Dengeleme)
Load balancer türlerinden olan sanal yük dengeleme, donanım ve yazılım tabanlı yük dengeleme türlerinin birleşimidir. Sanal makine içerisinde bulunan özel aygıttan özel yük dengeleme yazılımını dağıtmaktadır. Aynı zamanda bilinmesi gereken nokta sanal yük dengeleyicinin otomasyon, sınırlı ölçeklenebilirlik gibi durumlara çözüm sunamamasıdır.
-
Cloud-Based Load Balancer (Bulut Tabanlı Yük Dengeleme)
Bulut tabanlı yük dengeleme türü için bulut altyapısından faydalanılmaktadır. Bir bulut altyapısında yük dengeleme amacıyla birden fazla seçenek bulunmaktadır. Yük dengeleme türü ağda, uygulamada dengeleme sağlamaktadır. Bulut tabanlı yük dengeleme örnekleri ise ağ yükü dengeleme, dâhili yük dengeleme şeklinde örneklendirilmektedir.
Load Balancer Kullanım Alanları
Load balancer kullanımı, trafiğin yoğun olduğu internet sitelerinin dikkat etmesi gereken kavramlardan birisidir. Çünkü yük dengeleme ile sunucu sürekliliği ve erişilebilirlik oldukça başarılı bir seviyeye ulaşmaktadır. Bu noktada load balancer kullanım alanları incelendiği zaman e-ticaret alanında sıklıkla yer verildiği gözlemlenmektedir. Ayrıca yük dengeleme kullanımına önem verildiği dönemler de mevcuttur. Örnek verecek olursak alışveriş siteleri indirim günlerinde yoğun bir ziyaretçi aldığından, kullanıcı deneyiminin düşmemesini istemektedir. Bu durumda en önemli destekçilerden birisi ise yük dengeleme olarak bilinmektedir. Yük dengeleme sonucunda herhangi bir aksaklık yaşanması engellenmektedir. Kullanıcı deneyiminin kusursuz bir hale gelmesinde de önemli bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Farklı pek çok sektörde yer edinen load balancer aynı zamanda finans sektöründe de etkili bir yere sahiptir.
Günümüzde milyonlarca kişinin aktif bir şekilde kullanmakta olduğu sosyal medya uygulamaları incelendiği zaman da yoğun bir trafiğin olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu trafik yoğunluğunun yönetilebilmesi için load balancer yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanıcıların beklentilerine ve ihtiyaçlarına cevap verecek olan sitelerin olumsuz durumlarla karşılaşmasını engellemektedir. Bundan ötürü web sitelerinde yük dengelemenin oldukça güçlü bir yerinin olduğu anlaşılmaktadır. Sunucuları destekleyen yük dengeleme aynı zamanda kullanıcıların taleplerine karşılık vererek, bu tarafta da destek sağlamaktadır.
Load Balancer Avantajları Nelerdir?
- Load balancer avantajları nelerdir sorusu pek çok kez sorulmaktadır. Detaylandıracak olursak, avantajlar içerisinde hizmet sırasında oluşan yükün azalması yer almaktadır. Yük dengeleme ile azalan yük, kullanıcı deneyimlerinin de yüksek tutulmasını sağlamaktadır. İnternet sitelerinde oluşabilecek yoğunluğu sıkıştırma işlemiyle birlikte hizmet seviyesinin çok daha iyi bir hal almasını sağlamaktadır.
- Load balancer kullanımı sayesinde oluşabilecek kesintilerin önüne geçmiş olursunuz. Böylece yüksek trafik sağlayabilir, aşırı yüklenme halinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bu avantajlar sayesinde sunucu çalışmalarının çok daha verimli bir şekilde sürdürüldüğünü görebilirsiniz.
- Yük dengelemenin kullanılmasıyla birlikte kullanıcıların erişim sağlamak istediği içerikler çok daha hızlı bir biçimde iletilmektedir. Talepler ve kaynaklar üzerinden güç dengelenmesi sağlandığından oluşabilecek problemlerin de önüne geçilmektedir.
- Load balancer kullanımıyla birlikte sistem üzerinde ek bir güvenlik sağlanmaktadır. Trafiklerin problem oluşturabilecek olanları kısa bir süre içerisinde yok edilmektedir. Ayrıca yük dengeleme sayesinde ortaya çıkabilecek yoğunluklar kısa bir zaman aralığında tahmin edilmektedir. Yapılan tahmin sonucunda yaşanabilecek engellemeler en hızlı şekilde yapılmaktadır.
- Load balancer avantajları içerisinde içeriklerin kullanıcılara hızlı bir şekilde teslim edilmesi bulunmaktadır. Gelen talepler ve kaynaklarla birlikte ortaya çıkan güç de dengelenmektedir. Böylece oluşabilecek problemlerin önünü kesmiş olursunuz.
- Yük dengeleme ölçeklenebilirdir. Bu sayede sitenizde olası bir yoğunluk halinde veri akışının sağlıklı olmasını mümkün hale getirmektedir. Bunun için ide sunucu kapasitelerini arttırmaktadır. Ayrıca maliyetlerin de düşmesinde etkili olduğu gözlemlenmektedir.
Load Balancer ile Hangi Trafik Türleri Dengelenir?
Load balancer ile hangi trafik türleri dengelenir sorusu ile karşılaşabilirsiniz. Cevap olarak karşınıza dört farklı trafik türü çıkacaktır. Bunlar;
- HTTP,
- TCP,
- HTTPS,
- UDP şeklinde sıralanmaktadır.