Sistem içerisinde bilgilerin saklanması amacıyla kullanılan küçük dizin dosyalarına Inode ismi verilmektedir. Kapsamlı bir şekilde açıklayacak olursak dizin kelimesi, çeşitli bilgi kaynaklarında yer alan bilgilere kolayca ulaşmak için kullanılan alfabetik liste olarak tanımlanmaktadır. Kitaplarda olduğu gibi sistemlerin arka planında da dizinlere yer verilmektedir. Inode, ilgili bilgilerin listelenmesi ve listelenmesi sayesinde kolayca ulaşılmasını sağlamaktadır.
Dijital kaynakları incelediğiniz zaman, yazılı kaynaklara kıyasla dinamik bir şekilde çalıştığını görebilirsiniz. Dizine sürekli olarak yeni bilgilerin eklenmesi ve düzenlemesi de gerekebilmektedir. Disk içerisinde saklanan dosyaların sayısı fazla olduğu zaman ise farklı bölgelerde saklanmaktadır. Çünkü verilerin fazla olması, blokların düzeninin öne geçen noktalardan biridir. Dosyalardaki verilerin bulunması için ise farklı bir araçtan yardım alınmaktadır. Inode ise tüm verilerin belirli bir alanda saklanması ve gerektiğinde ulaşılması için kullanılmaktadır. Inode nedir sorusuna, sistem içerisindeki dosyaya ait verileri bulmak için kullanılan sistem tanımlaması yapılmaktadır. Dosya içerisindeki verileri bulmak istediğiniz zaman ise sahip olduğu bazı verileri kullanabilirsiniz. Söz konusu verilerden söz edecek olursak içerisinde dosyanın sahibi, oluşturulduğu tarih, boyutu, tipi, bağlantı sayısı gibi birçok detay bulunmaktadır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken noktada inode ile dosya adının saklanmamasıdır. Kitaplarda yer alan dizinde olduğu gibi direkt olarak dosyanın adı bulunmaz. Bunun yerine dosyaya ulaşmayı sağlayan bilgiler listelenmektedir.
Inode Limiti Nedir?
Web sitelerinde bulunan dosyaların tümü, hosting hizmeti ile sunucularda saklanmaktadır. Ancak internet sitelerinin her birinin sahip olduğu sunucu farklı kapasiteye sahip olabilmektedir. Yani sunucuların kapasiteleri satın alırken seçebileceğiniz detaylar arasında yer almaktadır. Sunucu depolanması mümkün olan en fazla dosya sayısı için ise inode limiti kullanılmaktadır. Yani inode limiti nedir diye sorulduğunda, sunucuda saklanan en fazla dosya sayısı olarak tanımlamak mümkündür.
İnode limiti için önemli olan bazı detayların olduğu bilinmektedir. Bunlardan biri depolama alanı ile kullanım alanı arasındaki fark olarak geçmektedir. Depolama alanı, dosya boyutuyla ilişkilendirilmektedir. Kullanım alanı ise dosyaların sayısıyla bağdaştırılmaktadır. Depolama alnı açısından bakıldığında, ilk seçenek diğerinden yüz kat daha fazla yer kaplamaktadır. Bir internet sitesi ise küçük boyutlara sahip olan yüzlerce dosyayı çalıştırabilmektedir. Bu durum sırasında ise depolama kapasitesi dolmadan kullanım kapasitesinin dolabileceği anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durumun tam tersinin gerçekleşmesi de mümkün olan seçeneklerden birisidir. Görsel yoğunluğu fazla olan bir sitenin depolama alanı, kullanım sınırına bakılmaksızın dolabilmektedir.
Web sitenizdeki inode sınırına yaklaştığınız zaman size bilgilendirme yapılmaktadır. Hizmet aldığınız hosting firması tarafından yapılan bilgilendirme oldukça yararlıdır. Çünkü bu sayede kullanımlarınızı iyileştirebilirsiniz. Bunun için ise kullanım kapasitenizi yükseltebileceğiniz gibi dosya sayınızı azaltabilirsiniz. Gerekli bildiri yapılmasına rağmen ilgili detaylara dikkat etmemeniz halinde ise sitenizin erişimi sonlanabilmektedir.
Inode Limiti Ne İşe Yarar?
Sistem içerisinde yer alan her dosya için bir inode mevcuttur. Dosyaların büyük veyahut küçük boyutlu olması fark etmeksizin, sistemde bir inode kullanılmaktadır. Sınırlamanın olmaması halinde sunucuda bulunan kullanıcı tüm inode seçeneklerinden yararlanabilmektedir. Sizler küçük dosya boyutuna sahip çok fazla dosya oluşturmak isteyebilirsiniz. Aynı zamanda küçük dosyalar kullanmak için bir web sitesi hazırlayabilirsiniz. Bu bir sorun olarak yorumlanmaz. Bunun nedeni ise küçük dosyaların kaplayacağı depolama alanının az olmasıdır. Yine de depolama alanını etkilemezken inode seviyesini yükseltmektedir. Bir klasör içerisinde depolama alanının fazla olması, inode kullanımında soruna yol açmamaktadır. Ancak sitenize yüksek çözünürlüğü yüksek ve uzun bir video yükleyebilirsiniz. Bu durumda depolama alanı kullanılmış olsa da kullanılan inode sayısı bir tane olacaktır. Inode ne işe yarar sorusu bu detaylarla çok daha kolay bir şekilde cevaplanabilmektedir.
Genel olarak incelendiği zaman inode limiti yükselmeye başladığı zaman, web sitelerde kullanılan dosya sayıları azaltmak istenmektedir. Hatta web sitelerinde yer alan dosya sayılarını azaltmak amacıyla tavsiyeler araştırılmaktadır. Hosting sağlayıcınızda bu konuda uyarıda bulunan, tavsiyelerle dolu bir mail de alabilirsiniz. Sitenizdeki dosya sayınızı azaltamamanız durumunda sitenizin kapanması da olası durumlar arasındadır. Web sitenizin geri açılması için ise Inode temizleme işlemi yapmanız gerekmektedir. Dosyaları silebilmenin yanında kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise hosting planını değiştirmektir.
Hosting Paketlerinde Inode Limitinin Önemi
Web siteler için ihtiyaçlara uygun olarak şekilde hosting seçmek oldukça önemlidir. Ayrıca hosting seçiminde etkili olan birden fazla detayın olduğu bilinmektedir. Öne çıkan seçenekler için örnek verecek olursak e-posta kapasitesi, trafik miktarı, depolama özellikleri gibi seçimler tanımlanmaktadır. Web sitenizin daha güvenli ve hızlı olması konusunda belirleyici olan nokta ise kullanım alanı kapasitesidir. Birçok web site sahibi tarafından göz ardı edilse de sanılandan çok daha önemli olduğu söylenebilir. İnternet sitesinin performansının arttırılması, dinamik bir şekilde çalışabilmesi, erişime kapanmaması için paket seçimine dikkat edilmelidir. Paket içerisinde yer alan inode kapasitesi de muhakkak incelenmesi gerekenler arasındadır. İhtiyacınıza en uygun olan kapasite seçimi için ise ihtiyaçlarınızı gözden geçirmelisiniz. Gerekli kapasiteye sahip olabilmeniz için ise ekstra maliyetlerle karşılaşabilmeniz olasıdır.
Hosting paketlerinde inode limitinin önemi büyüktür. Ancak Inode kapasitesi ihtiyacı, sitenizin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örnekler üzerinden ilerleyecek olursak haber sitelerindeki içerikler oldukça küçük boyutlara sahiptir. Küçük boyutlu olmalarına karşın sürekli olarak içerik paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Genel olarak ise e-posta hesaplarına bağlı oldukları bilinmektedir. Bu noktada kullanım alanı kapasitesi, depolama kapasitesine kıyasla daha önemli bir hal almaktadır. Bir internet sitesinin ortalama dört ay içerisinde on bin inode kapasitesine ulaşması normaldir. Ancak web site çok daha aktif bir şekilde kullanılıyorsa, belirlenen sayı çok daha hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Sizler hosting seçimi sırasında ise ihtiyaçlarınızı bugünle sınırlandırmamalısınız. Bunun yerine sitenizin gelecek versiyonuna karşı da hazırlıklı olmalısınız.
İnode Neden Limitlendirilir?
Web sitenizdeki bir dosya işletim sisteminde açıldığı zaman, dosya sunucu tarafından gözden geçirilmektedir. Böylece hesap içerisindeki dosya ya da dizinler için aynı oranla inode kullanımı söz konusudur. Sistem verilerini bir araya getirmek, dosyaları sorgulayıp bulmak için kullanılan kaynak sayısı ise sınırlıdır. İnode otomatik bir şekilde sayıldığı için de sonuçları cPanel içerisinde görmek mümkündür. İnode limiti ise sadece “Disk alanı *15.000” formülüyle sayılmaktadır. Genel olarak web siteler için belirlenen sınırlar ise yeterli kabul edilmektedir.
Ortalama Bir Web Sitesinde Kaç Tane Inode Kullanılır?
Dosyaların içerisinde var olan işlemlerin tanımlanması amacıyla inode kullanılmaktadır. Dosyaların düzenlenmesinde de önemli bir rol üstlenen inode sayesinde, dosyalar bulunmaktadır. Ortalama bir web sitesinde kaç tane inode kullanılır sorusunun cevabı ise 10.000 inode olarak verilebilir. Karmaşık olmayan, basit seviyedeki blog sitelerinde durum bu şekildedir. Ancak temalara, eklentilere ve paylaşımlara göre inode sayısı da artış göstermektedir.
Inode Üst Limite Ulaşırsa Ne Olur?
Hosting paketi satın almak istediğiniz zaman seçeceğiniz sağlayıcı firma, sizleri paket içeriği konusunda bilgilendirmektedir. Paket içerikleri arasında inode kapasitesi de bulunmaktadır. Satın aldığınız paketin kapasitesi aşılıp, inode üst limite ulaşırsa ne olur sorusuna ise birçok cevap vermek mümkündür. Üst limitin dolmasıyla birlikte daha fazla dosya oluşturmanız engellenmektedir. Aynı zamanda internet sitenizin akışında çeşitli bozulmalar yaşanabilmektedir. Site artık eskisi kadar yüksek bir performans vermez ve hatta sitenizin kapanması da olası sorunlardan biridir. Hosting sağlayıcıları sizleri inode sayısının üst limite ulaştığı konusunda bilgilendirdiği gözlemlenmektedir.
Inode Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Inode kullanımının azalması için dosya kullanımını azaltmak gerekmektedir. Çünkü klasör içeriğinin karışık olması, inode sayısını arttırmaktadır. İnode temizleme işlemi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız da takip etmeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki kullanılmayan dosyaların silinmesidir. İnode kullanımını en aza indirmek için kullanmadığınız dosyaların yanı sıra tema ve eklentileri de silmelisiniz. Bir dosya silmeniz ise bir inode silmeniz anlamına gelmektedir. Web sitenizde güncel olmayan, kullanılmayan eklentilerin her biri ise inode sayınızı etkilemektedir. Genel olarak önerilen ise yalnızca aktif durumda olan tema ve eklentilerin kalmasıdır. Bu durum, sitenizin yüklenme hızını da arttıracak detaylar arasındadır. Kullanılan etkili yöntemlerden bir diğeri ise bulut depolama kullanmaktır. Google, Microsoft gibi dev şirketler bulut depolama sistemleri bulundurmaktadır.
Inode kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında mailler bulunmaktadır. E-posta göndermek için kullandığınız bir hesabınız varsa ve gönderilenleri temizlemiyorsanız, bu sorun olabilmektedir. E-posta hesabınızdaki binlerce mail, inode sınırının aşılmasına yol açmaktadır. Eski ve kullanılmayan maillerinizi, spam klasöründeki içerikleri temizleyerek inode alanını arttırabilirsiniz. Son olarak ise web sitenizin performans değerlerini de arttırmak için önbelleği temizleyebilirsiniz. Önbellekte düzenli aralıklarla temizlik yapmak, inode alanınızın büyük oranla artmasını sağlayacaktır.