Debian işletim sisteminin 1993 yılında Purdue Üniversitesi öğrencisi olan Ian Murdock tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kurulmasının ardından kısa bir süre sonra 1 yıllık sponsorluğunu Özgür Yazılım Vakfı’na bağlı GNU projesi üstlenmiştir. Debian işletim sistemi ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra birçok kişi tarafından kullanıldı ve günümüzde de halen bilgisayarında bu işletim sistemini kurmaktadır. Debian işletim sistemi kullanımı oldukça kolaydır ve birkaç hafta için de herkes kolaylıkla alışabilir ve işlemlerini yapabilir
Debian Nedir?
Debian tamamen gönüllüler tarafından kurulan bir işletim sistemidir. Çekirdek tabanlı olan bu işletim sisteminde Linux çekirdekleri ve Hurd çekirdekleri başta olmak üzere farklı çekirdekler kullanılır. Çekirdek kullanımı konusunda çalışmalarını sürdüren Debian kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için farklı çekirdeklerle de denemeler yapmaktadır. Özgür bir işletim sistemi olan Debian bu özelliği ile birçok kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılmasını sağlıyor. Linux ile benzer özelliklerde olan ve alt yapısını kullanan Debian işletim sistemine özgü uygulama uzantıları bulundurur. Bu uzantı (.deb) şeklindedir ve sadece Debian işletim sistemindeki uygulamalarda bulunur. Debian işletim sistemi tüm bilgisayarlarda çalışmaktadır. Bu bilgisayarlar arasında oldukça eski olan bilgisayar modelleri de bulunur. Bilgisayar ne kadar eski olursa olsun Debian işletim sistemi kurmak isteyen herkes kurabilir.
Debian İşletim Sistemi Ne İşe Yarar?
Debian işletim sistemi birçok cihazın açılarak içerisinde işlem yapılmasını sağlayan bir işletim sistemidir. Cihazlara kurulan Debian işletim sistemi o cihazın açılabilmesine ve içerisine uygulama yüklenmesini sağlar. Debian %100 özgün olan bir yazılımdır ve şirket tarafından yapılan açıklamaya göre bu durum devam edecektir. Kararlı ve güvenlidir. Uzun yıllardır hizmet veren Debian kullanıcıların güvenliğini sağlamak açısından sürekli olarak işletim sistemini güncel tutmakta ve geliştirici ekip her zaman oluşabilecek güvenlik sorunlarının önüne geçmektedir. Günümüzdeki donanımların neredeyse tamamı Linux çekirdeği tarafından sorunsuz bir şekilde desteklenir. Debian işletim sistemi de Linux çekirdeklerini kullandığı için birçok donanımı sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Günlük hayatta bilgisayar veya diğer cihazlarınızda Windows, Mac gibi işletim sistemlerinde yapılan tüm işlemleri Debian işletim sistemini kullanarak yapmak mümkündür. Debian işletim sistemi kurulumu tıpkı diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi oldukça kolaydır ve yaklaşık 1 saat içerisinde işletim sistemi kurularak cihaz çalıştırılabilir. Debian özellikleri diğer işletim sistemlerinden farklı maddeler sunsa da diğer işletim sistemleri ile benzerlikler oldukça fazladır.
Debian Özgürlüğü Nedir?
Debian işletim sistemlerinde özgürlük kelimesi İngilizce kaynaktan geçtiği için ücretsiz olarak algılanabilmektedir. Debian tabanlı işletim sistemleri ücretsiz değildir. Burada bahsedilen özgürlük kelimesi işletim sisteminin açık kaynak kodunun bulunmasıdır ve bu kaynak kodlarının tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılmasıdır. Debian özgürlüğünün ilkelerini aşağıdaki maddelerden okuyabilirsiniz.
- Debian ilk ilkesi yazılımlar kullanıcılar tarafından istedikleri amaç doğrultusunda kullanabilirler. Herhangi bir kısıtlama olmayan bu sistem kullanıcıların daha rahat işlemlerini halletmesine yardımcı olur.
- Debian yazılımını kullanan kişiler yazılımın nasıl çalıştığını inceleme ve üzerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. İşletim sistemine ait uygulamalar sizin ihtiyaçlarınızı yeteri kadar sağlamıyorsa bu yöntem ile işinize yarayacak uygulamaları kendiniz geliştirebilir veya bir başkasından yardım alabilirsiniz.
- Yazılımı kullanan herkes bu yazılımı istedikleri kişilerle paylaşabilirler.
Yukarıdaki maddeler Debian işletim sisteminin özgürlük ilkesini açıklıyor. Özgürlük kavramı yukarı bahsedildiği gibi uygulamanın özgürce kullanımı, açık kaynak kodu erişimi ve uygulama geliştirmeyi kapsamaktadır.
Debian İşletim Sistemi Kimler Tarafından Kullanılıyor?
Debian işletim sistemini kimlerin tarafından kullanıldığı bilinmemektedir. Fakat özgür bir işletim sistemi kullanmak ve istedikleri uygulamayı geliştirmek isteyenlerin Debian işletim sistemi kullandığı bilinmektedir. Yazılımdan biraz olsun anlayan ve ihtiyacı olan uygulama ve programın işletim sistemlerinde bulunmamasından şikayetçi olan kişiler Debian işletim sistemi ile istedikleri uygulamayı geliştirmektedir. Güvenlik güncellemeleri dışında gelen güncellemelerin oldukça az olması kullanıcıların sürekli olarak işletim sistemini güncellemesinin önüne geçiyor. Güvenlik güncellemelerinin de yaklaşık olarak 2 yılda bir gelmesi kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Yazılım güncellemeleri ve güvenlik problemleriyle uğraşmak istemeyen kişiler cihazlarına Debian işletim sistemini kurarak özgürlüğün ve güvenliğin keyfini sürebilir. Güvenlik açısından henüz şikayet almayan Debian bu özelliği ile diğer birçok işletim sistemine göre kullanıcılardan tam not almayı başarmıştır. Güvenliğine önem veren kişiler bu yüzden Debian işletim sistemini cihazlarına kurarak kullanmaya başlayabilirler.